Franska klubben öppnar dörrarna för utsatta kvinnor och barn

Publicerad:
Foto: GOOGLE MAPS / GETTY IMAGES

FOTBOLL

Olympique Marseilles tomma lokaler fyller en plats i ett plågat samhälle.

Den franska fotbollsklubben har öppnat sin anläggning för kvinnor och barn som är drabbade av våld i nära relationer.

Ett våld som ökat under coronakrisen.

Fotbollen ligger nere, men livet pågår. Och i fotspåren av coronavirusets framfart följer flera negativa beteenden.

Bland de som inte syns utåt räknas våldet i nära relationer. Våld i hemmet ökar och det oroar hjälporganisationerna i Frankrike, rapporterar franska RMC Sport.

Men i Marseille har man funnit en väg framåt för flera av de drabbade kvinnorna och deras barn. De som blir utsatta för sexuella övergrepp eller våld.

Fotbollsklubben Olympique Marseille, OM, har stora lokaler på Robert Louis-Dreyfus-centret, som står tomma när fotbollen ligger nere. På anläggningen bor nu ett 20-tal utsatta personer som får ta del av faciliteterna.

Valérie Secco, chef för föreningen SOS Femmes 13, uppskattar Marseille-klubbens initiativ:

– När det redan finns spänningar i familjemiljön, riskerar de att förstärkas av isoleringen. Jag tackar OM och dess ordförande för detta initiativ. Det är en teaminsats som gjorde det möjligt för oss att vara reaktiva, i samarbete med våra valda tjänstemän, polisen, rättsväsendet, Samu social, offerorganisationer och barnskydd, säger hon till RCM Sport.

Tillgång till fotbollsarena

Insatsen sker diskret och det är SOS Femmes 13 som står för stödet på plats, klubben har däremot bidragit även via insamlingar av böcker och leksaker.

Dessutom får kvinnorna och barnen chans att träna och hämta kraft.

Ramverket är perfekt för att reparera enorm psykologisk smärta, förklarar Vincent Robin, chef för tjänsten inom föreningen SOS Femmes 13:

– På Commandery (anläggningen) utnyttjar vi alla fördelarna med OM: catering, med tre måltider om dagen, städning av rummen, tillgång till en fotbollsarena, där vi organiserar aktiviteter för barn och deras mammor. OM-donationer gjorde det möjligt för oss att inrätta ett leksaksbibliotek på 48 timmar, så att alla kan ha kul, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.