Klart: Zlatan gör comeback i landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fyra år och nio månader har passerat.

Nu är Zlatan Ibrahimovic tillbaka i landslaget.

– I och med att han är med i truppen är han aktuell för EM, säger förbundskapten Janne Andersson.

”The return of the God”, skriver Milan-anfallaren på Instagram.

Den 21 juni 2016, dagen innan den sista gruppspelsmatchen mot Belgien i EM, berättade Zlatan Ibrahimovic att han skulle sluta i landslaget efter mästerskapet.

– Jag vill tacka alla supportrar som hjälpt mig att uppnå det jag gjort. Var jag än åker kommer jag alltid ta med mig den svenska flaggan och vara stolt över den, sa anfallaren då.

Nu, fyra år och nio månader senare, gör en 39-årig Ibrahimovic comeback i landslaget.

39-åringen var ett av namnen i den trupp som förbundskapten Janne Andersson tog ut inför Blågults två kommande VM-kvalmatcher mot Georgien (25 mars) och Kosovo (28 mars) samt till träningslandskampen mot Estland (31 mars).

”Den bästa vi haft i Sverige”

”The return of the God”, skriver Ibrahimovic själv på Instagram om uttagningen.

– Först och främst så är det en väldigt bra fotbollsspelare, den bästa vi haft i Sverige. Det är såklart väldigt roligt att han vill komma tillbaka. Förutom det han kan bidra med på planen så har han ju en otrolig erfarenhet och kan bidra med den till andra spelare i laget, säger Andersson i en kommentar på förbundets hemsida.

Under presskonferensen sa förbundskaptenen:

– Zlatan är fortfarande en av världens bästa forwards och är enligt mig Sveriges i särklass bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han har väldigt stor erfarenhet som vi i landslaget kommer ha glädje av.

– Vi hade ett jättebra samtal när vi träffades i november. Nu har han (Zlatan) varit lite skadad, men han har varit uttagningsbar och då tog jag beslutet, i går, att ta ut honom i truppen. Jag är glad att han är med i dag.

– I och med att han är med i den här truppen är han högst aktuell för EM också. Men dit är det några månader. Han har sagt ja och det innefattar även EM.

Förbundskaptenen fick även en fråga om hur mycket, han i detalj, diskuterat med Zlatan om hans roll, både på och vid sidan av planen.

Anderssons svar?

– Det vi pratade om stannar mellan oss när det gäller detalj. Men andemeningen som jag säger är att vi haft ett bra snack och vi trodde på det, annars hade jag inte tagit ut honom. Det vi har pratat om är vi överens om.

– De spelare som är med ska tillföra det som de är bra på, det är därför man tar ut dem. Vi (Janne och Zlatan) har pratat med varandra i stället, för som kanske tidigare, om varandra. Det som är intressant är att han bytt klubb ett antal gånger under sin karriär. Det här är vår klubb som han inte varit med i tidigare, nu är han med oss och ska tillföra något till det som vi har.

”Trampa i gammal dynga”

Ibrahimovic har tidigare riktat hård kritik mot Janne Andersson vid flera tillfällen, bland annat gick Milan-anfallaren till attack på Twitter när Dejan Kulusevski fick inleda på bänken mot Frankrike i Nations League.

”Vilket jävla skämt. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll”, skrev Ibrahimovic då.

– Trampa i gammal dynga vinner man ingenting på, öppnar han upp om det, som han gjorde, så har jag noll prestige i det. Vi redde ut var vi hade varandra. Där hittade vi ett sätt att gå vidare. Saken är utagerad för mig, jag har ingen prestige i sådana här frågor, säger förbundskaptenen.

Tidigare under tisdagen sa Andersson:

– Det kanske är den tuffaste konkurrenssituationen vi har haft under min tid som förbundskapten. En del har spelat mycket, en del mindre mycket och vissa har varit skadade. Konkurrensen är stenhård, det gör det ännu svårare att ta ut ett lag. Jag är glad att vi har så många spelare att välja på.

Ibrahimovic har gjort 116 landskamper för Sverige, på vilka han noterats för 62 mål, vilket gör honom till meste landslagsmålskytt.

Landslaget samlas nu på måndag.

Se truppen nedan!


Laddar Live Upplevelse
Laddar ...
Zlatan Ibrahimovic är uttagen i den landslagstrupp som möter Georgien och Kosovo i VM-kvalet.
Foto: Bildbyrån
Zlatan Ibrahimovic är uttagen i den landslagstrupp som möter Georgien och Kosovo i VM-kvalet.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.