Här blir Cristiano Ronaldo historisk på nytt

Slog dubbla rekord

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2021-06-15

Cristiano Ronaldo är en rekordjägare av rang.

När matchen mot Ungern blåstes igång blev han den spelare som deltagit i flest EM-turneringar någonsin.

Av bara farten slog han även Michel Platinis målrekord.

Det såg ut att bli en fiaskostart på EM-turneringen för de regerande mästarna. Men tre sena blixtmål räddade Portugal mot Ungern.

Det dröjde till den 84:e matchminuten innan man lyckades spräcka målnollan (Raphael Guerreiro). Sedan fick Portugal straff bara minuter senare.

Då stegade Cristiano Ronaldo fram. Straffen var hård, välplacerad – och gick in i mål.

Därmed blev världsstjärnan historisk. Målet betyder att han övertar Michel Platini som den spelare som gjort flest mål någonsin i EM-sammanhang.

Platinis rekord på nio fullträffar stod sig i 37 år. Ronaldos nya rekord, på tio, stod sig i fem minuter.

För på tilläggstid satte Ronaldo på läckert vis sitt elfte EM-mål. Målet betydde 3–0, vilket också blev slutresultatet.

– Det viktiga var att vinna. Det var en svår match mot en motståndare som försvarade mycket bra, men vi gjorde tre mål, och jag är mycket tacksam mot laget för att hjälpa mig att göra två mål, säger matchvinnaren till Uefas hemsida.

Ronaldo slog rekord redan när matchen startade

Ronaldo hann med fler rekord under matchen.

Redan 2004 gjorde den då 19-årige Cristiano Ronaldo EM-debut. Nu, 17 år senare, klev han in i sitt femte Europamästerskap.

Därmed är han nu den spelare som deltagit i flest EM-turneringar.

Ronaldo kan dessutom snart fira fler rekord. Hans andra mål i matchen innebar nämligen hans 106:e landslagsmål. Det betyder att han stärker sin plats som den näst mesta målskytten någonsin i landslagssammanhang.

Han kryper långsamt närmare och närmare iraniern Ali Daei, som toppar listan med 109 landslagsmål. Kanske kommer nästa mål redan på lördag?

Då ställs Portugal mot Tyskland i nästa match av grupp F.

I samma grupp ingår, utöver Ungern, också Frankrike.