Tidernas hyllning till ’okände’ svensken

”Säffle-Gunnar” hedrades i Marseille

Publicerad 2019-09-30

Fotbollslegendaren Gunnar ”Säffle” Andersson är en av de största spelarna i Marseilles historia.

I kväll hyllades han stort av den franska storklubben, femtio år efter sin död.

– Det som hände här i kväll är unikt, säger Åke Sandberg som var på plats.

Gunnar ”Säffle” Andersson är ett av svensk fotbolls mest framgångsrika utlandsproffs genom tiderna.

På 50-talet öste han in mål för Olympique Marseille. Säsongen 1952/1953 gjorde han 35 mål, ett rekord i franska ligan som stod sig ända fram till 2016 – då en viss Zlatan Ibrahimovic överträffade honom.

När den anrika klubben fyllde hundra år 1999 prydde ”Säffle-Gunnar” hela omslaget på jubileumsskriften. Trots det har han hamnat i skymundan av andra stora namn i den svenska fotbollshistorien och han representerade aldrig landslaget.

Hyllades med stort tifo

När karriären började dala gick det mesta utför för Gunnar. Endast 41 år gammal segnade han ner i ett gathörn i Marseille och dog, utfattig och alkoholiserad.

På tisdag är det 50 år sedan han avled och i kväll hyllades han stort inför Marseilles möte med Rennes. Bilder på Gunnars karriär och liv visades på storbildsskärm på Stade Vélodrome.

– Det var mäktigt och väldigt speciellt, berättar författaren Åke Sandberg som skriver en bok om Gunnars liv och var på plats.

Marseille fans anlände i stora skaror.

På ena kortsidan bildade supportrarna ett tifo föreställande den blågula svenska flaggan och en avbildning av Gunnars ansikte.

– Jag pratade med journalisten Mario Albano på den stora lokaltidningen La Provence. Han sa att det som hände här i kväll är unikt. När legendaren Josip Skoblar fyllde 70 år fick han slå en avspark, men det finns ingenting som liknar det här.

Familjen var på plats

Gunnars familj var på plats och sonen Patrick fick slå en ceremoniell avspark tillsammans med barnbarnet Nils innan matchen började. Åke Sandberg berättar att det var särskilt viktigt för dottern Michou att vara på plats.

– Hon är det äldsta barnet och har levt med honom i hans uppgång och fall. Det talas mycket om hur tuffa supportrarna var. Spelarna hyllades när det gick bra samtidigt som de inte var vatten värda när det gick sämre, och det gällde även barnen.

Dagen efter dödsfallet 1969 löd rubriken ”Pardon Gunnar”, förlåt Gunnar, på förstasidan i Marseilletidningen Le Méridional.

I morgon ska Andersson hedras ytterligare i form av en plakett i gathörnet där hans liv tog slut.

– Det är nog tragiken och dramatiken som gör honom unik här. Möjligen ett litet skuldmedvetande också, ett litet förlåt, säger Åke Sandberg.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln