Stina Wollters känslosamma hälsning till Sveriges VM-målvakt

Av: Anna Rydén, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag vill hylla dig, jag vill tacka för att du tycker om mig för genom att vi ser och tycker om varandra så spinns trådar som gör ett nät som är starkt, som inte faller igenom. Nu kom jag att tänka på att du skyddar ett slags nät..."

Den speciella hälsningen från Stina Wollter gör Hedvig Lindahl berörd och tacksam.

– Vad fint. Hon är väldigt unik i hur hon vågar prata om så själsliga grejer, säger VM-målvakten om konstnären som är en inspirationskälla i hennes liv.

På måndag spelar Hedvig Lindahl åttondelsfinal i VM. Hon ställer sig mellan stolparna trots att hon har en trasig säsong bakom sig, med lite speltid i Chelsea.

Den senaste utmanande tiden på bänken är bara en av prövningarna i Hedvig Lindahls liv. 

– När man blir bortvald kan det förstås komma tankar på att man inte är så bra. Det har jag behövt jobba med. Att oavsett vad som händer utanför min kontroll så behöver det inte påverka min syn på mig själv, säger hon.

Men det har funnits högre berg att bestiga under karriären.

Hon har gjort det genom en inre resa som grundat för hennes utveckling som målvakt.

På vägen har hon sökt och funnit en rad inspiratörer. En av dem är konstnären och radioprataren Stina Wollter. Den mångsidiga kvinnliga konstnären tog inför VM sig tid att skicka en personlig videohälsning till Sveriges VM-målvakt.

Sportbladet lät Hedvig Lindahl ta del av hälsningen och det blev ett känslosamt ögonblick.

"Hej Hedvig! Jag är ledsen för att jag inte kan vara hos dig exakt just nu. För om jag var där skulle jag krama dig, om det gick skulle jag hålla om dig och så kanske jag skulle hissa dig i luften och titta dig i ögonen och säga att jag tycker att du är fantastisk. Det känns som att vi står sida vid sida i vår strävan att fylla just våra platser på jorden och ta hand dem och göra så gott vi kan", säger Stina Wollter och fortsätter:

"Jag tänker att vi på olika sätt fångar bollarna som kommer emot oss. Och tar hand om dem. Jag tänker att vi delar någon form av utsatthet tillsammans. Jag tror att vi båda vet vad det betyder att känna sig sedd och känna stöd, känna att man inte är ensam utan är del av något större"

"Du har varit inspirerad av mig, jag känner mig hedrad av det och här kommer massa kraft till dig. Tack så hemskt mycket. Och jag tackar dig för du inspirerar mig".

Hedvig Lindahl blir rörd av de fina orden.

Att visa känslor, att våga vara berörd, glad, arg, ledsen, nedstämd tycker Hedvig Lindahl är viktigt i en tid då sociala medier ställer krav och sänder signaler.

– Vad fint. Hon är väldigt unik i hur hon vågar prata om så själsliga grejer. Jag lyssnar ofta på Karlavagnen med Stina som programledare. Det är på en så djup personlig nivå och det är viktigt. Det är en motvikt till det ytliga, säger Hedvig Lindahl och fortsätter:

– Jag tror att man, som Stina nämner, tillsammans bygger nästan som ett skyddsnät. Det är så väldigt vanligt att människor mår mentalt dåligt i dagens samhälle. Man ska prestera, se ut och det ska verka som att man har ett så bra liv som man bara kan på Instagram. Att vara sårbar är ju jätteviktigt. Det kan vara läskigt. 

Hur känner du när hon vänder sig direkt till dig?

– Jag känner när hon säger så här blir det väldigt personligt. Men det är ju vad det handlar om. Att man vågar vara sårbar och bli berörd. Att få vara det lilla barnet man var när man sattes till jorden utan alla förväntningar och krav om hur man borde vara. Om fler vore som Stina skulle det inte verka så läskigt, det som hon pratar om.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Om jag har lyckats förmedla något liknande, att man ska vara ärlig, att man ska få vara sig själv så är jag glad för att Stina verkar ha noterat det. Hon är en person som jag inspireras av. Jag blir glad om hon inspireras av mig tillbaka så vi tillsammans kan inspirera andra. 

Hedvig Lindahl berättar att hon själv sannolikt blev den världsmålvakt hon är genom att först få ordning på sina tankar.
Sportsligt var segern i straffläggningen mot USA i OS 2016 ett vägskäl. 

– Väldigt mycket. Mest för att det var litegrann jag mot Hope (Solo, den amerikanska målvakten) och hon hade varit lite av ett benchmark för damfotbollen och målvakter. Den som alla pratade om som världens bästa. Och jag hade en dröm om att bli världens bästa. Det var en stoppkloss, så där gick vi förbi henne. Därför var den matchen väldigt viktig för mig personligen.

Inför mötet med USA i gruppspelet i VM blev den amerikanska mentaliteten ett ämne som kom upp i mötet med oss journalister på plats i Frankrike.

Hedvig Lindahl ser tillbaka på en karriär som formats av den samtid och kultur hon fostrats i.

– Jag tror en sådan sak som jantelagen inte har hjälpt mig i min karriär. Jag brukar säga det till unga spelare som kommer upp att här får man säga att man är bäst. Vi har svårt annars att konkurrera om vi inte kan stå rakryggade och säga det. Där hjälper inte jantelagen till. I vår miljö boostar vi varandra så mycket vi kan, säger Hedvig.

Hon värnar gärna själv om de yngre spelarna. Hon gör det med insikten om hur det var när hon själv slog igenom och debuterade i landslaget.

– Då var det mer: det där är min plats, flytta på dig och hämta kaffe till mig. Det gillar jag inte. Jag kommer ihåg att jag ställde mig upp och sa ifrån en gång. Jag sa bara för att du blivit behandlad så är det inte okej att jag blir behandlad så. Jag är lite känslig, jag gillar inte det, säger Hedvig Lindahl.

Vi gissar att Stina Wollter inte heller hade hållit tyst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.