”Bayern har ett hjärta för de svaga”

Publicerad:

FOTBOLL

Därför spelades träningsmatch mitt i säsongen

1 av 2 | Foto: AP
Dresdens Jannik Mueller och Bayern Münchens Thomas Müeller.

En träningsmatch. Mitt i veckan. Trots att säsongen är igång.

Anledningen stavas solidaritet.

När Bayern München vann 3-1 mot ekonomiskt trängda Dynamo Dresden fick Dynamo inkassera samtliga matchintäkter, över 27 miljoner kronor.

EXKLUSIVT DOKUMENT: Bayern München bakom kulisserna

I går kväll spelade Bayern München en träningsmatch mot klassikerlaget Dynamo Dresden. För vissa var det kanske förvånande att den tyska storklubben spelar träningsmatcher trots att Bundesliga-säsongen är inledd.

Men matchen var en i raden av en lång tradition av att hjälpa andra tyska klubbar. Dynamo Dresden har halkat ner i den tyska tredjedivisionen och har kämpat med att överleva ett verkligt konkurshot.

Hjälpt en rad klubbar

Det var av den anledningen som träningsmatchen arrangerades, och enligt tyska tidningen Die Welt får Dynamo Dresden samtliga intäkter från matcher, som sägs vara cirka 3 miljoner euro.

Tidigare har Bayern hjälpt klubbar som St. Pauli, Aachen, Hansa Rostock och Borussia Dortmund på liknande sätt. Det var dåvarande Bayern-presidenten Uli Hoeness som startade traditionen 2003, och den lever vidare i dag.

På väg tillbaka

”Bayern förtjänar stor respekt. Jätten inom den tyska fotbollen har ett hjärta för de svaga. De finns där när det gäller att hjälpa klubbar som befinner sig i ekonomiska helveten”, skriver Die Welt i dag.

Bayern besegrade Hamburg 5-0 i sin ligapremiär och på lördag väntar Hoffenheim. Dynamo Dresden har fått en starkt start på sitt återtåg. Efter tre omgångar av den tyska tredjedivisionen toppar man tabellen på målskillnad.

EXKLUSIVT DOKUMENT: Bayern München bakom kulisserna

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.