Thorén: Fotbollen kan visa Janogy vägen hem igen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

När idrotten fungerar som allra bäst är det en miljö som omfamnar och tillåter individer att växa.

Det må vara kallt i Norrland emellanåt men värmen som finns i Piteå har potential att bli just den näring Madelen Janogy behöver för att växa sig stark igen.

På vägen säger vi tack.

Det är så lätt att ryckas med. En omtumlande tryckande sommarkväll i Rennes 2019 gjorde vi just det.

Sveriges VM-premiär var styltig och tillåst. Oväder i luften och stormigt på planen. Men från bänken kom befrielsen in som om en varm medelhavsvind letat sig upp till den karga Atlantkusten.

Sportbladets krönikör Simon Bank skrev:

"Vi har efterlyst explosioner som kan lyfta det här laget, och vi fick Madelen Janogy från Falköping. Det har slutat regna nu. Sverige har tre premiärpoäng och ett internationellt genombrott, så strunt i att de kanske inte skaffade sig några nya vänner med sitt spel."

En ny stjärna hade börjat brinna och vi som följde genombrottet gav det syre.

Det var givet att Madelen Janogy skulle bli svensk fotbolls nästa stora stjärna och flytten till tyska storklubben Wolfsburg kändes både naturlig och rätt. Mot ligaguld, mot Champions League-spel, mot pengarna och hjälteglorian.

Men vi såg aldrig det som skedde bakom den vackra fasaden. Gör vi någonsin det i en idrottsvärld där resultat och framgångar är vad som räknas?

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Kan bli en ledstjärna för många

Det var Madelen Janogy själv som bröt tystnaden, vilket hon gjorde i Expressen. Vi kan bara tacka henne för att hon delade med sig av sin psykiska ohälsa, sina inre demoner och mardrömmarna.

Att visa sin skörhet är att vara stark.

Madelen Janogy kan bli en ledstjärna för många unga kvinnor och män som far vilse i en djungel av prestationsångest, Instagram och Facebook-schabloner om lycka och välgång i en värld som mest känns vilsen.

Att den irrationella, fantastiska fotbollsspelaren med offensiv spets nu återvänder till planen ger oss tro på framtiden. Det är i grunden bara viktig om det är en väg som kan leda till ökad trygghet och välmående för denna begåvade unga kvinna. När idrotten fungerar som bäst kan den vara nätet att landa i, att tanka, att ta ny sats och växa i. Vi ser gärna Madelen i allsvenskan igen, vi ser henne självklart allra helst i OS-tröjan nästa sommar. Men bara om det är rätt för henne själv.

Klubbvalet känns naturligt. Madelen Janogy, 24 år, återvänder till Piteå som hon känner så väl och som känner henne. Hon kan i en miljö utan krav få hitta den inre kompassen, rörelseglädjen och endorfinerna som den fysiska aktiviteten och ett rent tillslag kan innebära.

Fotbollen, idrotten, kan visa henne vägen hem igen.

Tack för att du tar med oss på resan, Madelen.

Tack för att du delar med dig.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.