Landskamp flyttas – svensk regeringskritik

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Marcus Berg, Robin Quaison och Emil Forsberg kommer inte att möta Ryssland på hemmaplan som planerat. I stället kommer matchen att spelas i Moskva. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Marcus Berg, Robin Quaison och Emil Forsberg kommer inte att möta Ryssland på hemmaplan som planerat. I stället kommer matchen att spelas i Moskva. Arkivbild.

Sverige tvingas flytta herrlandskampen mot Ryssland i oktober från Friends arena till Moskva.

Fotbollsförbundet är kritiskt mot den svenska regeringen som inte gör undantag för elitidrottare utanför EU att resa in i landet.

– Vi är mycket besvikna, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Den 8 oktober var det tänkt att Ryssland skulle besöka Friends arena för en träningsmatch mot Sverige.

Men så blir det inte.

I stället får förbundskapten Janne Andersson & Co resa till Moskva.

”Förordningen som förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder samt Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gör inga undantag för elitidrottare”, skriver Svenska fotbollförbundet på sin webbplats.

”Besvikna”

”Tyvärr tvingas vi att flytta matchen mot Ryssland eftersom vi fortfarande inte fått något besked av regeringen – trots att vi skickade en skrivelse redan den 27 augusti. Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare, på samma sätt som andra yrkesgrupper fått”, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i ett uttalande på webbplatsen.

”Vi är mycket besvikna över att vi inte ens kunnat få ett besked.”

Svenska fotbollförbundet har Riksidrottsförbundet (RF) på sin sida i frågan och tillsammans har de krävt en ändring i förordningen.

– Vi tycker det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll, och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken, sade Sjöstrand till TT för drygt en vecka sedan.

Flera hotade evenemang

Förordningen innebär att flera internationella evenemang på elitnivå – som världscup, VM och EM – är hotade. Bland hotade idrottsevenemang närmsta tiden finns bland annat Swedish Open i bordtennis 3–6 oktober och världscupen i skidskytte i Östersund i december.

Efter Sveriges möte med Ryssland väntar två bortamatcher i Nations League: Kroatien den 11 oktober och Portugal tre dagar senare.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.