Tre lag i kampen om sista Europaplatsen.

Norrköping sumpade chansen.

Djurgården gjorde allt de kunde.

Och Häcken det som krävdes – och får Europakvala.

Häcken slutar trea i allsvenskan 2020 efter sista omgångens dramatik. Och nästa år får de kvala till nya Europa Conference League, en tredje turnering under Champions och Europa League.

– Vi var här för att ta ett resultat, och det gjorde vi. Vi har ju som mål att vara på Europaplatser varje år. Jag tror inte att det var många som hade oss som topp tre innan året började, så vi får vara nöjda även om vi höll på att slarva bort det ett par gånger på vägen. Men det var ju ett par lag som gjorde det också, säger Erik Friberg till Dplay.

Detta efter 0–0 borta mot Kalmar i den avslutande omgången. Oavgjort räckte för att hålla Djurgården bakom sig med en poängs marginal. För seger hemma mot Varberg med 1–0, efter mål av Jesper Karlström i sin sista match för klubben före flytten till polska Lech Poznan, räckte inte för att klättra över Häcken i tabellen.

Målkavalkad

Norrköping var två mål från att ta Europaplatsen från Häcken. Seger hemma mot redan nedflyttningsklara Helsingborg hade räckt för att knipa den på bättre målskillnad. Men i stället slutar de tre poäng efter Häcken eftersom Peking förlorade med 3–4 där alla mål kom under första halvlek.

Där de sex inledande gjordes på 23 minuter – bland annat två av gästernas Anthony van den Hurk. Avgörande vinstmålet tryckte Max Svensson in efter att Norrköpings målvakt Isak Pettersson varit ur position.

Förlust i avslutningen för Norrköping, som trillar ner till en sjätteplats. Då nykomlingen Mjällby gick om via sin seger mot Falkenberg.

– Just nu känner jag mig besviken direkt efter matchen, jag får väl ta in det andra sedan. Det är klart att det är tråkigt, men det är som det är, säger Norrköpings Christoffer Nyman till Dplay.

Förutom kvalplatserna till Europa Conference League som tvåan Elfsborg och trean Häcken fått, kommer även vinnaren av Svenska cupen 2021 tilldelas en kvalplats till turneringen.