Lindahls ”hemliga” vapen inför VM: ”Tror ingen noterade det”

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

ALGARVE. Målvaktspositionen utvecklas ständigt inom fotbollen. 

Mot Schweiz testade Hedvig Lindahl en teknik som hon förhoppningsvis kan få användning för i VM.

– Ingen av er noterade väl det men jag gick runt och sa ”ha förståelse om jag misslyckas med någon utspark i dag”, säger hon.

Det har skett en markant förändring på målvaktssidan inom fotbollen de senaste åren. Kortfattat handlar det om att målvakten generellt förväntas vara en betydligt större del av spelet. 

En som fick lära sig det här på äldre dagar var Hedvig Lindahl. Hon beskriver hur flytten till England 2015 förändrade hennes teknik på ett ovärderligt sätt. 

– Det blir dumt nu eftersom det låter som att jag kritiserar mina andra målvaktstränare, och så är det inte. Men i England är det en annan skola, ett annat sätt att instruera, säger Lindahl och nämner begrepp som ”spread/block breakaway”, en form av benparad som framför allt Manchester Uniteds David de Gea gjort sig känd för.

”Har alltid haft bra fötter”

– Nu känner jag mig mycket tryggare, exempelvis när man möter spelare en-mot-en. Nästan så att man tänker ”hur dum var jag inte innan” eftersom man inte gjorde så då. Men så är det, det utvecklas hela tiden. 

Känns som att det annars pratas mycket om just spelet med fötterna?

– Ja, det är också något jag har behövt utveckla. Framför allt dessa två grejer, fötterna och blocktekniken.

 
GÅ 2 FÖR 1 på Sverige–Tyskland. Läs mer här.
 

– Jag har faktiskt alltid varit teknisk med fötterna. Men sen blev det som att det slumrades av lite eftersom man inte har använt dem så mycket. Så jag kände mig lite stressad ett tag men nu är jag mer ”sitt lugnt i båten, jag kan det här!”.

Testade ”modern” utspark

I mötet med Schweiz i Algarve Cup passade Hedvig Lindahl på att testa en annan populär teknik.

– Eftersom spelet hela tiden förändras så måste man bli bättre. Jag har till exempel tränat på den här volleyn som alla kör, dels för att känna mig modern men också för att spara högerlåret. Jag är bättre på den med vänstern, förklarar Lindahl. 

– Ingen av er noterade väl det under matchen men jag gick runt och sa i laget ”ha förståelse om jag misslyckas med någon utspark i dag för jag ska testa min vänstervolley”. Det gick faktiskt bra.

Gerhardsson positiv

När den här artikeln skrivs råkar Peter Gerhardsson komma förbi av en slump. Förbundskaptenen noterade Lindahls aktion i matchen och berättar en anekdot från sin tid som tränare i BK Häcken (2009-2016).

Där var det brassen Paulinho som föreslog att målvakten Christoffer Källqvist skulle träna på den typen av volley-utsparkar. Inte så förvånande kanske med tanke på att tekniken syntes tidigt hos just brasilianska målvakter.

– Det kan ge en fördelar i spelet, instämmer Gerhardsson som ser positivt på att Lindahl försöker skaffa sig fler ”hemliga vapen” inför VM i Frankrike i sommar. 

Hedvig Lindahl själv avslutar:

– Målvakterna är mycket viktigare än vad du tror. Tar du bort en målvakt av en viss klass och sätter in en mycket sämre så påverkar det laget direkt, både när det gäller energi och presspel och annat. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.