Zlatan eller Bendtner? ”Otroligt dum fråga”

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2015-11-02

Daniel Agger om playoff-rysaren, personliga sviten mot Sverige och Ibra vs Bendtner

BRÖNDBY. Han är danska landslagets mest respekterade spelare och lagkaptenen som ska stoppa Zlatan Ibrahimovic och Sverige från att gå till EM.

– Jag har aldrig varit med och förlorat mot Sverige på planen.

Sportbladet åkte till Bröndby och fick en exklusiv, men motvillig, pratstund med Daniel Agger.

Bröndby har just avslutat ännu en träning på planerna bakom Bröndby Stadion.

Hösten har verkligen dragit in över den danska huvudstaden. Det är kyligt, fuktigt och blåsigt.

Spelarna står och byter fotbollsskorna mot gympadojor eller badtofflor för att gå den knappt fyra minuter korta promenaden till omklädningsrummen inne på stadion.

Då ropar materialförvaltaren att det saknas en boll och Johan Elmander, Magnus Eriksson, Thomas Kahlenberg och alla de andra stjärnorna i den klassiska danska storklubben tvingas börja leta i skogen som omger tre av fyra sidor på de båda planerna som ligger intill varandra.

– Vi försöker hålla nere utgifterna här, förklarar en i staben när jag undrar vad som händer.

Men alla spelarna ger sig inte ut och letar. Den störste av dem alla står kvar och småsnackar med tränarteamet och skjuter lite på ett tomt mål – lagkaptenen Daniel Agger.

Behöver inte han leta efter bollar?

– Nej, han har letat efter så många i sin karriär, säger samma person i staben.

Spelarna letar förgäves – och tämligen förstrött – efter bollen i fem minuter. De rör sig i stora grupper och letar ungefär på samma ställen. Men så får Bröndbys tredje svensk, högerbacken Johan Larsson, en idé och går tvärs över de båda planerna till en dunge där ingen letat och en halv minut senare kommer han triumferande ut med den förlupna bollen. Då får hela laget gå in och duscha.

Fyra dagar tidigare har jag kontaktat en kollega på en av de stora danska tidningarna för att fråga hur jag ska gå till väga för att få en intervju med mittbacken. Jag får numret till kommunikationschefen med tillägget:

”Agger pratar bara på torsdagarna. Han är inte alls trevlig”.

Jag kontaktar klubbens kommunikationschef som måste veta ”vinkeln” på intervjun innan han frågar Agger.

På onsdagen får jag veta att jag kan få träffa ett par andra Bröndbyspelare på torsdagen men man kan inte lova något snack med Agger.

Nu står jag där, som ende journalist på plats, och väntar på lagkaptenen som dröjer sig kvar längst av alla spelare på träningsplanen. Han kör lite extra men står mest och småsnackar med ledarteamet.

Jag hinner knäppa en bild på lagets svensktrio där alla numera bär ett imponerande skägg och snacka en bra stund med Elmander.

När Agger kliver av planen, nyss informerad om att jag vill prata med honom, tittar han skeptiskt, för att inte säga föraktfullt, på mig och avböjer först en intervju. Men efter en ny påstöt går han med på att svara på några frågor under den korta promenaden till omklädningsrummet.

Det är visserligen inga autografjägare eller andra supportrar på plats denna dag men Agger dyrkas av fansen.

Det är inte så konstigt.

I fjol återvände han, redan som 29-åring, mycket överraskande till Bröndby där han började spela som liten knatte.

Agger flyttades upp i a-laget sommaren 2004 och när svensken Andreas Jakobsson lämnade Bröndby fem matcher in på säsongen valde tränaren Michael Laudrup att låta 19-åringen gå rakt in i start elvan. Bröndby vann både ligan (vilket man inte gjort sedan dess) och cupen den säsongen. Ett halvår senare, i januari 2006, såldes Agger till regerande Champions League-mästarna Liverpool för motsvarande 75 miljoner kronor och blev därmed den dyraste spelaren som lämnat den danska ligan.

Agger stannade i den engelska storklubben i 8,5 år – tills han återvände till moderklubben förra sommaren.

Barcelona var och ryckte i honom under flera år och så sent som några dagar innan han blev klar för Bröndby spekulerades det i att Agger skulle göra Luis Suarez sällskap från Anfield Road till Camp Nou. Ett par år tidigare ville de nyblivna Premier League-mästarna Manchester City värva honom. Då svarade dansken med att tatuera in ”YNWA”, vilket står för Liverpool-hymnen You’ll Never Walk Alone, på högerhandens fingrar.

Agger kunde förstås valt något annat lukrativt erbjudande från en annan stor liga förra sommaren men valde i stället att återvända hem.

Det ser alltså ut som Agger under sin långa karriär bara kommer att ha representerat två klubbar när han lägger av vilket är i det närmaste unikt i dagens toppfotboll och något som förstås högaktas bland supportrarna.

Att han dessutom betalade de 25 000 kronor som saknades för resan för det danska laget till VM för hemlösa i Chile förra hösten har inte gjort honom mindre populär hos danskarna. Sedan tre år driver han också The Agger Foundation, en välgörenhetsorganisation som stöttar barn som har det svårt.

I dag tar Morten Olsen ut den danska truppen till playoff-mötet och det är förstås matcherna mot Sverige som jag vill prata med Agger om.

En stund tidigare har Johan Elmander berättat att hans danska lagkamrater gärna trycker på att Sverige har en spelare och inte så mycket mer.

Agger har som mittback förstås en nyckel roll i att stoppa Zlatan Ibrahimovic.

Hur ska ni bära er åt?

– De senaste tio åren har vi ju spelat mot Sverige många gånger och det har ju gått rätt bra, tycker jag. Så vitt jag minns...

Jodå, Danmark är faktiskt en av få nationer som Zlatan spelat landskamp mot utan att ha gjort mål.

Danskarna har faktiskt nollat hela det svenska landslaget i fem raka matcher sedan skandalmatchen i Parken 2007.

Vilket är ditt bästa minne från dina matcher mot Sverige?

– Jag har flera bra minnen. Jag har aldrig varit med och förlorat mot Sverige på planen. Det är det bästa, säger Agger och syftar på att den nämnda EM-kvalmatchen 2007 stod 3–3 när matchen bröts efter att en dansk åskådare attackerat domaren. Sverige tilldömdes sedan segern med 3–0.

Vilka minnen har du från den matchen?

– Vi spelade en dålig första halvlek och en bra andra halvlek, svarar Agger och sätter punkt för fler frågor om den famösa matchen.

Vilka är favoriter?

– Favoriter? Till vad?

Att gå vidare till EM – vinna playoff?

– Tja, det är väl fifty-fifty. Men återigen: vi har spelat mot Sverige några gånger och senast tyckte jag att vi gjorde en bra match.

Det var i juni i fjol när danskarna var överlägsna Sverige som testade sitt 4-3-3 för första gången. Agger avgjorde matchen på straff.

– Gången före, när vi vann med 2–0 i Parken, tyckte jag att vi spelade riktigt, riktigt bra. Då har jag för mig att Sverige inte rörde bollen mycket, säger han och syftar på vänskapslandskampen i november 2011.

Det är dit ni vill komma igen i playoff- matcherna?

– Det sättet vill vi gärna spela på. Dominera matchen på det viset. Det är med de ingångsvärdena vi går in till matcherna med, en tro på att vi kan göra det igen.

Danmark har inte förlorat i Sverige sedan 1998.

– Vi har vunnit i Stockholm förr. Det känns också bra, säger Agger.

Inför playoff-matcherna är det en hel del jämförelser mellan nationernas båda stjärnanfallare, Nicklas Bendtner och Zlatan Ibrahimovic.

De flesta minns kanske hur Bendtner, inför VM-kvalmatchen i juni 2009 och efter att gjort nio mål för Arsenal i Premier League under säsongen, själv förutspådde att han skulle vara bättre än Ibrahimovic inom tre år.

– Nästa säsong får jag mitt stora genombrott och sedan har jag två år på mig att överträffa Zlatan – och det gör jag. Då har jag nått min topp nivå och kan se på mig själv som en av världens bästa anfallare, sa den kaxige dansken, som i dag spelar i Wolfsburg där han fått nöja sig med en match från start i höst.

Det är mycket snack om att vi har Zlatan och ni har Bendtner?

– Det stämmer på så sätt att Zlatan är svensk och Nicklas är dansk. Det kan jag inte argumentera mot, säger Agger utan till stymmelse till leende.

Vem är den bäste fotbollsspelaren av dem båda?

Frågan får Agger att ilskna till.

– Det är en otroligt dum fråga.

Du tycker det?

– Ja.

För oss svenskar kan frågan verkligen tyckas dum.

För danskarna är den uppenbarligen känslig.

En person i Bröndby-staben som överhört den här delen av intervjun under promenaden berättar efteråt för mig:

– Frågorna om Bendtner och Zlatan är känsliga för Daniel. Han vill inte svara på dem.

När jag lite senare pratar med Riza Durmisi, Bröndbys vänsterback och landslagets nya stjärnskott, säger han:

– Nicklas är en toppspelare men vi måste vara realistiska och erkänna att Zlatan är en av de bästa anfallarna i världen.

Zlatan är en bättre anfallare än Bendtner?

– Ouch, låt mig säga så här: Bendtner är en fantastisk anfallare som gjort mycket i sin karriär men Zlatan är Zlatan. Alla vet det och alla vet vad han kan. Det är mitt svar, ler Durmisi.

I samband med landskampen mot Norge i juni utsåg Sportbladet Nordens bästa spelare genom tiderna med hjälp av en tiomannajury med två experter från varje nordiskt land.

Michael Laudrup toppade listan före Ibrahimovic.

Där har Agger däremot inte svårt att välja.

– Ja, ja, det är rätt.

Laudrup är bäst i Norden genom tiderna?

– Ja, ja!

Det var som sagt Laudrup som plockade upp Agger i a-laget för elva år sedan och eleganten, som spelade i Bröndby när han var i tioårsåldern då hans far blev tränare här, var också Aggers idol när denne var barn.

– Han spelade i Barcelona när jag växte upp.

Vad talar för er i playoff?

– Vi har ett bra grepp om Sverige, men det är en helt ny match. Jag vet inte hur många spelare som var med senast vi möttes men det är i varje fall många nya med. Men jag tycker att vi har ett bra grepp om Sverige.

Vad är ett bra resultat i Stockholm?

– Vi ska bara vidare.

Är oavgjort ett bra resultat?

– Vinner vi hemma sedan är oavgjort ett bra resultat i första matchen. Det handlar om att gå vidare, säger den danske lagkaptenen och försvinner en halvtrappa ner till omklädningsrummet.

Matcherna mellan Sverige och Danmark under 2000–talet

 2014 Vänskap: Danmark–Sverige 1–0.

2011 Vänskap: Danmark–Sverige 2–0.

 2009 VM–kval: Danmark–Sverige 1–0.

 2009 VM–kval: Sverige–Danmark 0–1.

 2007 EM–kval: Sverige–Danmark 0–0.

 2007 EM–kval: Danmark–Sverige 0–3*.

 2004 EM: Sverige–Danmark 2–2.

 2000 Vänskap: Danmark– Sverige 0–1.

* Sverige tilldömt segern i efterhand efter att matchen brutits när en åskådare attackerade domaren.