OBOS Damallsvenskan i fotboll

Pedersen: ”Det är på en helt annan jävla nivå”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Inramningen i publikrekordmatchen har väckt internationella reaktioner.

Inte bara för antalet åskådare – men för stämningen som helhet.

– Det är på en helt annan jävla nivå, säger Hammarbybacken June Pedersen.

June Pedersen, 36, har spelat sin beskärda del fotbollsmatcher genom åren. Hon upplevde det tidigare damallsvenska publikrekordet i Linköping på plats, bland annat.

Men när hon klev ut i den mixade zonen efter 4–1-segern mot AIK så konstaterade hon att hon aldrig upplevt något likt detta.

– Jag hoppas det här var banbrytande för damfotbollen och att alla hakar på nu, säger norskan till Sportbladet.

– Man såg ju till och med att vissa AIK-spelare gick efter matchen och filmade vår klack. Det gjorde nog intryck på de också. Vi skrev ju historia. Man förstår från Hammarbys sida att det här menar vi. Jag hoppas att de andra hakar på. Det är otroligt roligt att vara fotbollsspelare these days.

”Hur många stänger av halva Stockholm?”

En snabb anblick på sociala medier visar att derbyinramningen, med flaggor, tifo och pyroteknik, blivit en snackis även utanför Sveriges gränser. Videos på inmarschen har delats av massvis av människor i utlandet – till synes häpna över stämningen på en svensk fotbollsmatch på damsidan.

Skulle du säga att detta inte bara var unikt ur ett svenskt perspektiv utan även internationellt?

– Det tycker jag. Titta på historiken på publiksidan hur snabbt det gått. De marscherar, hur många gör det? Hur många stänger av halva Stockholm och kollektivtrafiken? Det har man aldrig varit med om i andra länder, utan att jag har gjort research eller har en källa på det. Men jag tycker att det här är på en helt annan jävla nivå. Det är så kul att de gör det. Att de menar det, säger June Pedersen.

Ville visa japanska lagkamraterna

En av spelarna som var ute efter matchen och filmade hemmaklacken var AIK-mittfältaren och tröstmålskytten Honoka Hayashi.

Anledningen? För att visa sina vänner i hemlandet vad hon faktiskt upplevt.

– Det var första gången jag upplevde något sådant här och jag ville visa mina gamla lagkamrater i Japan. Inte bara från sidan utan från planen. Jag ville visa dem vad det faktiskt var man fick uppleva, berättar japanskan.

Även om hon var glad över att få ha gjort mål framför bortaklacken på plats så var hon besviken över förlusten. Samtidigt som hon hade njutit över att få uppleva det hon precis upplevt i stämningsväg.

– Det här finns inte i Japan som damfotbollsspelare. Att få spela inför så mycket folk. Jag är oerhört glad för det. Men jag började verkligen också fundera hur de lyckats få så mycket folk hit. Hur man ska kunna göra det i Japan eller på någon annan plats.

”Hoppas det här blir normen”

Hallbera Gisladottir instämmer.

– Jag måste säga att Bajen gjorde det bra med den här matchen, även om det känns skit just nu. Men om ett par dagar kommer man inse att det var rätt coolt, säger isländskan.

Hur mycket mer drömmer du nu om ett gulsvartfärgat Friends arena nästa säsong?

– Det är ju drömmen. Nu har Bajen visat att det här går att göra. Jag hoppas det här blir normen, även om det just nu känns extraordinärt. Men om några år kanske.

Hammarbyyttern Emilia Larsson hoppas också att detta var ett startskott och inte en engångsföreteelse.

– Man hade ju önskat att det var så här varje match. Att det här var vardag även för oss damspelare. Men jag tror det var ett steg på vägen dit. Det ska bli fantastisk kul att se utvecklingen på det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Väldigt stolt – starten på något fint för damerna”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hammarby Fotboll dam

AIK Fotboll dam

Fotboll