Kan kompetens besegra pengar?

Brenning: Bayern står mitt i ett vägskäl

Carlo Ancelotti får sparken av Bayern München.

Nu väntar ett vägskäl för klubben som vi vant oss vid aldrig sätter en fot fel.

Med det väcks också en lika olustig som obekväm fråga: Kan kompetens fortfarande besegra pengar?

Ancelotti.

Det beskrevs som mötet mellan fotbollens motsatser när PSG tog emot Bayern München. På ena sidan Paris miljardbygge med tyngre förankring i Qatar och Brasilien än i Paris och Frankrike. På andra sidan Bayern Münchens långsiktiga metodiska klubb med Bayern-profiler hela vägen från avbytarbänken upp i styrelserummet.

PSG vann med 3-0. Kanske säger det också något om vart fotbollen är på väg.

Oroväckande beroende av veteranerna

Att Bayern München väljer att sparka Carlo Ancelotti är inte det mest intressanta här. Inte heller om det blir Nagelsmann, Klopp eller Tuchel som ersätter. Det är istället vilken väg framåt Bayern München ska välja – och var den kommer föra dem.

Det känns dumdristigt och på något sätt till och med ovärdigt att ens ifrågasätta Bayerns sportsliga strategi. Klubben är en av få konstanter i fotbollsvärlden och har i vad som känns som en evighet visat att du kan bygga och behålla ett av världens bästa fotbollslag utan att dras med i den europeiska transferhetsen. Nu står de dessutom mitt i en av tysk fotbolls allra mest framgångsrika perioder med VM-guldet från 2014 som i somras kryddades med seger i såväl för-VM (trots ett tysk b-lag) och U21-EM.

Bayern utanför topp tio i dyrast trupp (är elva)

Men trots det är det ett faktum att Bayern München fortfarande är oroväckande beroende av 34-årige Franck Ribery och 33-årige Arjen Robben. Försöken att ersätta de ärrade veteranerna med ny kreativ (men långt ifrån svindyr) kraft har de senaste åren misslyckats kapitalt. Douglas Costa är just nu utlånad till Juventus, Renato Sanches till Swansea och Kingsley Coman är fortfarande fast på Bayern-bänken. När Ancelotti trots det valde att ställa Robben och Ribery utanför startelvan mot PSG blev det också italienarens sista beslut som tränare för FC Bayern München.

Bara världens elfte dyraste trupp

Gamla Bayern-profiler har redan propagerat för att klubben nu, likt vid framgångarna i mitten på 1990-talet med Lothar Matthäus, Mehmet Scholl, Jürgen Klinsmann, Thomas Helmer, Christian Ziege och Oliver Kahn i laget, ska återgå till en mer renodlad tysk satsning. Röster har till och med höjts för att storstjärnan Robert Lewandowski också ska säljas för att göra plats för all ny tysk talang som är på väg upp.

Det kravet kom efter att polacken själv gått ut offentligt och beklagat sig över Bayerns ekonomiska svaghet på transfermarknaden. Lewandowski blev kraftfullt tillrättavisad av klubbledningen men kanske borde hans kritik tas på större allvar. För Bayern München har som exempel bara världens elfte dyraste spelartrupp – med liten marginal före Everton som just nu parkerar på 14:e plats i den engelska Premier League-tabellen.

Kan ett så billigt lag bli världens bästa lag? Det känns mer och mer tveksamt i en fotbollsvärld där tabellerna nio gånger av tio kan mallas efter den ekonomiska styrkan.

Bayerns identitet har tidigare varit den tyska och det känns också som deras största konkurrenskraft nu. Det som oroar mig är hur den kommer stå sig mot klubbar som kan hämta in oljepengar och världsspelare på löpande band.

Bayern München varken kan eller vill det. Det hedrar dem på många sätt men jag är också rädd att det kan fälla dem.

För kan kompetens fortfarande besegra pengar? Jag är inte säker på det längre.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.