Läkaren: "Då är det stopp för allsvenskan"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Lagläkaren Sverker Nilsson (höger) ser mycket allvarligt på Örebro SK:s agerande inför mötet med Sirius. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Lagläkaren Sverker Nilsson (höger) ser mycket allvarligt på Örebro SK:s agerande inför mötet med Sirius. Arkivbild.

Ett klavertramp till i klass med det som Örebro stod för mot Sirius och det kan vara slut på årets fotbollssäsong.

Det tror den allsvenska lagläkaren Sverker Nilsson som sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté.

– Jag förstår om Folkhälsomyndigheten undrar vad vi håller på med, säger han.

Inför säsongen tillämpade svensk fotboll ett omfattande medicinskt regelverk med syfte att minimera risken för ökad smittspridning i samhället.

Sverker Nilsson, som utöver sitt uppdrag på SvFF även är lagläkare i Falkenbergs FF, summerar hur han tycker det har fungerat efter sex spelade omgångar av herrallsvenskan.

– Man kan säga att allting har varit fantastiskt bra – fram till episoden i Uppsala som var en katastrof. Det som hände i matchen Sirius–Örebro får inte hända, säger han.

"Fullständigt oacceptabelt"

Att det rörde sig om misstänkt matförgiftning – och inte covid-19 – bland de fyra-fem ÖSK-spelare som spydde innan de spelade mot Sirius i söndags är ingen förmildrande omständighet, menar Nilsson.

– Spyr du före uppvärmningen så får du ju inte spela. Dels så är det ju farligt för din egen skull. Det kan bli överbelastning med skador och du kan till och med kollapsa av att du inte har tillräckligt med energi och vätska i kroppen. Spyr du på grund av att du har en infektion riskerar du ju dessutom att smitta andra. Så det är ett dubbelfel.

Han fortsätter:

– Hade detta hänt förra året så hade jag också blivit väldigt förvånad, för det här får aldrig hända. Det är fullständigt oacceptabelt. Och att det händer nu är ju helt vansinnigt när vi har alla ögon på oss från alla håll och kanter. Skulle det hända flera sådana här grejer så får ju Folkhälsomyndigheten komma in och säga att nu är det stopp för spel i allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan.

"Då är vi illa ute"

TT: Du tror inte allsvenskan har råd med en sådan här fadäs till?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

– Nu har det hänt en gång och nu får vi se till att det inte händer en gång till. Då är vi illa ute, kan man lugnt säga. Jag förstår om Folkhälsomyndigheten undrar vad vi håller på med. För det gör jag också.

Örebro är anmält till Svensk elitfotbolls disciplinutskott och riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter.

– Nu pågår det en utredning och Örebro kommer ju att straffas för detta, förstås. Men jag tror att de som ser allvarligast på detta är Örebro själva. De kommer se till så att det inte händer igen, säger Sverker Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE