Uppdaterad 2021-09-27 | Publicerad 2021-09-26

Det var ord och inga visor direkt när slaget om norra London skulle avgöras.

Arsenal ledde mot Tottenham på Emirates med tre bollar – efter bara 35 minuter.

Flera Tottenham-supportrar valde att gå hem efter 3–0.

– En fullständig fruktansvärd halvlek från Tottenham, säger Sportbladets Erik Niva i Viaplays studio.

På Emirates Stadium möttes två lag från norra London med tunga perioder bakom sig. För ett av lagen skulle det bli ännu tyngre.

Arsenal straffade Tottenhams naiva försvar direkt – och ledde med 3–0 redan efter 35 minuter.

Emile Rowe-Smith, Pierre-Emerick Aubameyang och Bukayo Saka gjorde varsitt mål efter tre vackra kontringar.

Flera bortasupportrar valde att lämna arenan efter 3–0-målet.

– Man sitter bara här och garvar för man är så glad, sade Fredrik Ljungberg i Viaplays studio efter första halvlek.

Hans studiokamrat, med motsatta sympatier, var inte lika nöjd.

– En fullständig fruktansvärd halvlek från Tottenham, sade Sportbladets Erik Niva.

”Kanske aldrig återhämtar sig”

Och det var aldrig något snack. Tottenham-tränaren Nuno Espirito Santo ställde upp med en ovan 4–3–3-uppställning – något som straffade sig direkt.

Den tunna mittfältslinjen i bortalaget öppnade upp för flera kontringar, och det var även så Arsenal tog ledningen.

Smith-Rowe gav hemmalaget ledningen efter knappt tolv minuter.

– Detta är den bästa dagen i mitt liv, säger han efter matchen.

Bara en kvart senare låg samma engelsman bakom Aubameyangs 2–0-mål. Tottenham-försvaret såg tafatt, impotent och slarvigt ut.

– Att skicka ut ett sånt felbalanserat och oengagerat lag som låter Arsenal göra vad de vill, det är någonting som kanske aldrig går att återhämta sig ifrån.

Innan halvleken var slut hade även Saka blivit målskytt, också det på kontring.

Går förbi Tottenham

Den andra halvleken handlade mest om att behålla ledningen för Arsenals del. Det gjorde man väl, och utöver ett par Harry Kane-chanser samt en Son Heung-Min-reducering var Tottenham aldrig nära att hota.

Sångerna ljöd och stämning var elektrisk på ett fullsatt Emirates Stadium när visslan för full tid kom. Slutresultatet blev 3–1.

– Detta betyder allt, att få göra detta inför fansen, säger Aubameyang.

Vinsten gör att Arsenal, som återhämtat sig efter den tunga ligastarten, kliver förbi Tottenham i tabellen.

Den fina ligainledningen som Nunos Tottenham stod för är som bortblåst, och laget har nu tre raka förluster.

Reaktionerna från fotbolls-England väntade inte.

”Herregud, Tottenham är i spillror”, skriver Gary Lineker på Twitter.