Fagerlund: En imponerande insats av Sverige

Säg det inte, säg det inte, säg det inte... Är det nu det blir OS-guld?!

Det är lätt att sväva iväg när Sverige – i stort sett – lyckas få styr på världens bästa landslag. Till och med när det ”bara” gäller en träningslandskamp.

USA har fortfarande ett övertag men det är tydligt att blågult kryper närmare.

Att möta USA är lite som att träffa på en gammal kärlek snarare än en fiende. Det må finnas en intensiv historia mellan parterna som framkallar känslomässiga berg-och-dal-banor men det pirrar alltid lite extra i magen när blickarna möts oavsett tillfälle.

Denna träningslandskamp var inget undantag. För snart två år sedan stötte nationerna på varandra i VM-gruppspelet, en match som man främst minns av två anledningar: 1) Peter Gerhardssons överraskande startelva (ett sus gick genom det svettiga pressrummet då den kraftigt roterade uppställningen offentliggjordes). 2) Spelarenan Stade Océane i Le Havre (som påminde om ett gigantiskt akvarium).

Namnkunnigt lag

Båda kan se tillbaka på sommaren 2019 som en framgångssaga. Sverige överträffade förväntningarna, USA infriade dem. Stjärnor som Alex Morgan och Megan Rapinoe inledde på Friends arenas bänk under lördagen men det är inte som att den amerikanska truppen saknar kvalitet. I anfallslinjen syntes erfarna Carli Lloyd samt Christen Press, vars säsong i Manchester United dock har varit svajig. Rose Lavelle, Julie Ertz och Lindsey Horan är ett namnkunnigt mittfält.

Gerhardsson återgick till en trebackslinje med Magdalena Eriksson, Linda Sembrant och Nilla Fischer och puttade därmed upp Jonna Andersson och Hanna Glas som wingbacks. Föga förvånade blev svenskorna tillbakapressade långa stunder inledningsvis men det största problemet var egentligen att de tappade bollen lika snabbt som de fick den. Med det sagt, amerikanskorna producerade knappast en kavalkad av målchanser. Lavelles skott från utkanten av straffområdet blev matchens första heta läge men Jennifer Falk sträckte ut och gjorde en imponerande räddning.

Stundtals oorganiserat

Sverige åt sig in i mötet sakta med säkert. Kommunikationen till höger i planen, där Glas och Sofia Jakobsson huserade, fungerade allt bättre och trebackslinjen blev mer och mer bekväm. Dessutom började den aggressiva pressen ge resultat. När Lina Hurtig nickade in ledningsmålet i slutet av den första halvleken – en urstark sådan, superbt tajmad med Kosovare Asllanis hörna – kändes det inte helt orättvist. USA begränsades på ett skickligt sätt samtidigt som Sverige utnyttjade en av sina stora styrkor, fasta situationer.

Ett bekymmer stundtals under den andra halvleken var att Sverige saknade ordentligt med rörelse vid bollinnehav. Laget hamnade lågt inledningsvis, gavs knappt med andrum på grund av gästernas tryck och tenderade då att bli oorganiserade. En som fortsatte dominera var Lina Hurtig, både i luftrum och på marken, och anfallaren lade upp för en i slutändan enorm möjlighet i den 55:e minuten. Petningen fram mot Jakobsson var lysande och lagkamraten rundade målvakten Alyssa Naeher men hamnade ur vinkel. Fridolina Rolfö överrumplades av det efterföljande inspelet och missade bollen.

Ingen önskad effekt

Med halvtimmen kvar att spela befann sig både Rapinoe och Morgan på planen men intressant nog gav bytena ingen önskad effekt omedelbart – tvärtom. Sverige framstod som laget med energi och beslutsamhet (Filippa Angeldahl stod förresten för ett fint inhopp). Mest slående var det fysiska spelet, ett område där USA alltid har legat i framkant men nu matchades galant.

Därav att den sena kvitteringen får ses som frustrerande. Jakobsson kom sent in på Kelley O’Hara och domaren pekade omedelbart på straffpunkten. Den svenska anfallaren – och bänken – menade att incidenten skedde utanför och det är väl möjligt (var är vanligtvis odugliga VAR när man för en gångs skull behöver det??). Hur som helst, Falk kastade sig åt rätt håll men Rapione rullade in slutresultatet 1–1.

Nu får vi inte springa iväg allt för långt i tankarna men en totalt sett ytterst stabil insats mot världens bästa landslag ingjuter självklart mod inför sommarens OS. USA har fortfarande övertaget vid dessa sammankomster men en utveckling har definitivt skett sedan VM i Frankrike. Det är ett sundhetstecken att Sverige vågar stå rakryggade och möta denna exceptionella motståndare utan minsta rädsla i blicken.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln