Finlands knall – besegrade Frankrike

Publicerad 2020-11-11

Världsmästaren Frankrike på bortaplan.

Då bjöd Finland på en rejäl fotbollschock och vann med 2–0 efter mål av två 21-åriga debutanter.

”Den här kvällen kommer vi inte att glömma i första taget”, skriver det finländska fotbollsförbundet på Twitter.

Visserligen hade inte Frankrike spelare som Kylian Mbappé och Antoine Griezmann i startelvan men det var likväl ett namnstarkt franskt lag på planen.

Men det var ingen fransk spelare som skulle göra matchens första mål i Paris.

Finlands debutanter klev fram

I stället hette matchens första målskytt Marcus Forss.

21-åringen gav Finland ledningen efter 29 minuter och bara två minuter senare var det dags igen när anfallaren Onni Valakari gjorde 2–0 med ett vackert mål.

Från en position en bit till höger utanför straffområdet smällde han till med vänsterfoten och borrade in bollen i det bortre hörnet.

Noterbart för 21-åringarna Forss och Valakari är att båda gör sina första landskamper. Det fick finländska tidningen Ilta-Sanomat att ta till rejäla lovord i direktrapporteringen.

"Ofattbart! Huhhuh, vilka minuter! Finlands båda debutanter lyckas göra mål mot REGERANDE VÄRLDSMÄSTAREN FRANKRIKE!... Ungdomarna gör en ofattbar inmarsch i landslaget! Underbart.”

”Drömdebut”

Finländska förbundskaptenen Markku Kanerva var väldigt nöjd med sina debutanter.

– Det var väl en drömdebut för dem. De spelade smart, gjorde fina mål och gav mig nya positiva problem att fundera på, säger han i Viaplay enligt Yle.

Valakari och Forss mål räckte också till seger. En historisk sådan.

Finland vann med 2–0 vilket var landets första seger någonsin mot stornationen Frankrike.

– Det här var högsta tänkbara mätare på vår kapacitet, säger Kanerva.

”Inspirationslöst”

Franska tidningen L’Equipe sågade den franska insatsen.

”Ett inspirationslöst Frankrike var oförmögna att reagera i andra halvlek. För första gången någonsin vann Finland mot Frankrike som var en besvikelse.”