Publicerad:

”Ser de publiken som galningar?!”

Allsvenska stjärnornas uppror mot regeringen

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Isaac Kiese Thelin ger sig in i publikdebatten.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Isaac Kiese Thelin ger sig in i publikdebatten.

MALMÖ. Klubbarna har drivit opinionen mot regeringens beslut i publikfrågan.

Efter bilderna från Stureplan i helgen höjer nu några av de största allsvenska stjärnorna också rösten.

– Jag tycker det är bra om spelarna säger sitt och så får vi se hur reaktionerna blir från dem som bestämmer, säger Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin.

I fredags kom beskedet från regeringen som nästan chockade idrotts-Sverige: det blir ingen höjning av publikgränsen till 500 utan maxgränsen på 50 åskådare ligger fast.

Elitklubbarna rasade mot beslutet.

Under pandemin har det inom fotbollen framför allt varit klubbarna, förbundet och Svensk Elitfotboll som drivit debatten i publikfrågan.

Men efter beskedet i fredags har allt fler spelare gjort sin röst hörd.

Provocerad av Spy Bar-bilderna

IFK Norrköpings Simon Thern twittrade:

Förstår inte hur det kan vara så skilda bedömningar framförallt när vi som land också valt att inte ha någon lockdown i strategin.

Ett par dagar senare, efter att det publicerats bilder inifrån nattklubben Spy Bar i Stockholm, skrev Thern:

Haha vafan kom igen nu @amandalind_

När Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin, som till skillnad från Thern inte brukar ta ställning i frågor offentligt, såg bilderna från Spy Bar blev han provocerad och twittrade:

Varför öppnas vissa branscher upp och inte våran? Klubbarna har kommit med säkra lösningar på våra stora arenor men får nej, medans nattlivet och mycket annat får godkänt??? Fotbollen är död utan publik.

”Vad är det frågan om”

På onsdagen utvecklade MFF-anfallaren sina tankar:

– Man ska ha respekt för smittan och alla som drabbats av den och jag kan förstå att regeringen kan vara lite negativa över att vissa klubbar har permitterat och sedan köpt spelare. Och jag hade också kunnat förstå beslutet om det hade varit likadant för alla och man hade stängt ner Ullared och nattklubbar.

– Men ser de (regeringen) publiken som några galningar som inte kan följa reglerna? Eller vad är det frågan om? Kolla hur stor stadion är, den är mycket större än Spy Bar. De går emot sig själva lite grann, säger han och fortsätter:

– Vår bransch är också viktig. Det finns så mycket positivt med fotbollen: unga människor kommer och kollar på fotboll och inspireras, den får folk att röra på sig, det är hälsosamt, det är glädje.

”Vi vill ha en förklaring”

Kiese Thelin brukar som sagt inte ta ställning offentligt.

– Jag tycker att man kan ställa frågan och i den position man är i som spelare är det bra att man kan prata om det. Frågan är så viktig för svensk fotboll. Det finns klubbar som kan gå under på grund av det här. Jag tycker det är bra om spelarna säger sitt och så får vi se hur reaktionerna blir från dem som bestämmer.

Allsvenskans bästa spelare, dansken Anders Christiansen, twittrade också ut sin oro och på onsdagen utvecklade han:

– Det jag saknar är en röd tråd och en tydlighet i riktlinjerna. Att man åtminstone har en kommunikation om varför man kan göra det ena men inte det andra. Vi vill ha en förklaring till varför man tar de beslut man tar, säger MFF-kaptenen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: