Polisen varnar för agenterna: ”Är väldigt vanskligt”

Publicerad 2019-11-21

  • Det sker just nu en en professionalisering av svensk ungdomsfotboll med utländska storlag, barnstjärnor som annonsplank och agenter som skuggar planerna med pengar för ögonen.
  • Men vem är idrotten till för när barnen förvandlas från huvudrollsinnehavare till konsumenter eller till och med produkter?
  • Det här är kampen om barnen.

Agenter som knyter upp barn i allt lägre åldrar är ett ökande problem inom svensk fotboll.

Det anser Fredrik Gårdare, chef över polisens grupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

– Det är fler svarta skinnjackor än färgglada halsdukar på elitpojklägret i dag, säger han.

Polischefen Fredrik Gårdare besökte själv ungdomsturneringen i Halmstad i somras där han gjorde sin observation.

– Det såg inte bra ut. Jag pratade med ungdomsledare som bekräftade att så här har det inte sett ut förut. Att agenter närmar sig spelare i allt tidigare ålder är ett ökande problem, säger Fredrik Gårdare.

På frågan om "svart skinnjacka" kan låta fördomsfullt säger Gårdare:

– Jag menar att det var inte den vanliga fotbollspubliken. De kanske inte var kriminella allihopa, men det var en besynnerlig syn, säger Fredrik Gårdare.

”Signerade tröjor, klockor, bilar och pengar”

Han berättar att han återkommande får samtal från oroliga föräldrar och ungdomsledare hur de ska hantera agenter och deras gåvor till barnen. Enligt Fredrik Gårdare handlar det om signerade tröjor från storspelare, bjudresor, autografer, klockor, kläder, bilar och löften om kontrakt som knyter upp barnen i allt lägre åldrar.

– Vi har även sett exempel på pengar till föräldrar, säger Fredrik Gårdare. Det är väldigt vanskligt. Det är många risker för både spelaren och föräldrarna som kan hamna i bekymmersamma situationer.

Fredrik Gårdare menar att agentmiljön i Sverige är mjukare än utomlands, åtminstone ännu så länge.

– I Sverige är agenterna trevliga och generösa och bjuder på allt mellan himmel och jord. En omvärldsanalys visar att i andra länder kan det vara mer hotfullt och även leda till direkt våld. Det kan gå riktigt illa om man inte gör som de här tyngre krafterna vill, säger Fredrik Gårdare.

”En juridisk gråzon”

Enligt Fredrik Gårdare ges gåvorna till unga spelare för att de senare i livet – eller om de redan har åldern inne – ska ingå i agentens "spelarstall". Vissa agenter betraktar ett handslag som ett gällande kontakt, vilket alltså kan leda till problematiska situationer för barn och föräldrar med mindre kunskap.

Juridiskt är det en gråzon, menar Fredrik Gårdare.

– För att det ska vara ett mutbrott måste det finnas en anställning eller något som liknar en anställning. Men det har egentligen aldrig riktigt prövats. Som en enkel sheriff ska jag inte säga för mycket om det, säger Fredrik Gårdare som betonar att de inte pågår några förundersökningar kring mutbrott mot någon svensk fotbollsagent i dagsläget.

Vad ska föräldrar och ledare göra om de är oroliga för agenter som närmar sig deras barn?

”Hör av er till SvFF eller polisen”

– De kan höra av sig till Svenska Fotbollförbundet för att få stöd och vägledning. Och till polisen kan man alltid höra av sig om man är otrygg och känner sig utsatt för en brottsplan, säger Fredrik Gårdare.

Precis innan den här intervjun fick Fredrik Gårdare ett samtal från en orolig person med anledning av två unga spelare, berättar han.

– Det handlar om två talanger som kontaktats av agenter och erbjudits resor och kontrakt med kända svenska klubbar trots att de är under 18 år, säger Fredrik Gårdare utan att just nu vilja gå närmare in på vilka större svenska föreningar det handlar om.

Vad tycker du om utvecklingen? Skriv din åsikt här.

  • 22 nov 2019

    Man kanske ska låta barn vara barn? Det viktigast för svensk fotboll är att ha en bredd. Har man bredden så blommar talangerna ut. Behöver det vara svårare än så?Vi vuxna är duktiga på att låta våra barn leva ut våra misslyckade drömmar.

    Johan
  • 22 nov 2019

    Det internationella storklubbarna skiter fullt i om 99 av 100 misslyckas och blir märkta för livet. Bara de tjänar pengar. Precis som ofoget med friskolor. Visst kommer det fram supertalanger med dessa akademier. Men skillnaden är att utan akademierna kommer det även fram andra typer av spelare. För barnens skull måste denna fotbollstrafficking upphöra nu.

    Anders
  • 22 nov 2019

    Intressant att ni väljer att göra en artikel om BP utan att ta upp frågan om vilka som får vara med i deras ”framgångsrika” lag. BP har sin egen akademiverksamhet och det är plötsligt ok i förhållande till allt ni relaterat till innan. Föräldrar betalar extra för detta och den nämnda barnkonventionen kan knappast vara k fokus. Så trött på media som enbart vill vinkla från ett håll. Kolla ishockey, gymnastik, konståkning, där får man tävla och selektera tidigt. Vår son är iaf super nöjd över sitt byte till Espanyol, Boo FF kunde inte ge honom den utmaning han ville ha.

    Saran
  • 22 nov 2019

    Jag var delaktig i både Elit- och breddverksamhet när jag var barn.Jag ansågs som talang inom fotboll men slutade pga breddverksamheten. Alla skulle få vara med även om man knappt kunde slå en bredsida 2 meter framåt. Pga det tröttnade jag för det gick inte att spela när vissa bara sparkade bollen som en illbatting. Hade vårt lag varit en "elitsatning" hade jag upplevt fotbollen som mycket roligare. Jag var även talang inom handboll men eftersom jag slutade växa tidigt blev jag bortsållad från det bästa laget. Det gjorde det roligare för mig att spela med folk som var på samma nivå som mig

    Fredrik Bergkvist
  • 22 nov 2019

    Elitsatsning är precis lika viktigt som breddverksamhet. Vissa barn vill ha strukturerade träningar och krav med fokus på utveckling, så kallad elitsatsning för att tycka det är kul att spela.Andra barn vill bara springa och ha kul, sparka bollen som en illbatting helt utan krav, med sämre tränare och lagkamrater för dom inte vill fokusera under träningar.Varför ska alla stoppas in i lekstugan när dom vill jobba hårt för att bli bra?Jag hade inga påtryckningar från föräldrar utan tog mig själv till alla träningar från 8 års ålder. Varför var jag tvungen att delta i breddverksamhet?

    Fredrik Bergkvist

PODD Så vill storklubbarna tjäna pengar på svenska barn

I Aftonbladet Daily pratar vi med Sportbladets Patrik Brenning om granskningen ”Kampen om barnen”


 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln