Bröderna Longstaff: ”Minns pappas matcher i Globen”

Sean och Matty Longstaff om succén i Premier League, året i Stockholm – och en eventuell hockeykarriär

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Bröderna Longstaff är Newcastle trogna.

Att pappa Davids hockeykarriär och uppväxten i Stockholm har stor del i duons succé ute på fotbollsplanen skriver de dock under på.

– Jag sa till pappa att vi måste åka tillbaka nu när vi är vuxna. Det är definitivt på ”bucketlistan” att åka och se en match igen, säger Sean till Sportbladet.

Gary och Phil Neville, Fabio och Rafael da Silva, Kolo och Yaya Touré, Martin och Marcus Olsson, Bradley och Shaun Wright-Phillips...

Sean och Matthew ”Matty” Longstaff. Den sistnämnda duon är senast att ansluta sig till en exklusiv skara brödrapar som har representerat samma klubb i Premier League.

Den två år äldre Sean fick sitt genombrott i Newcastle redan förra säsongen. 19-årige Matty följde i storebroderns fotspår och debuterade med dunder och brak mot Manchester United för några enstaka veckor sedan.

”Finns ingen bättre känsla än att få spela ihop”

– Det är fantastiskt att få spela ihop, det är något vi har velat sedan vi var små. Att till slut få göra det, i världens största liga, är enormt, säger Sean Longstaff.

Matty, vars mål gav Newcastle den välbehövliga segern mot United, har hämtat sig efter en tid av enorm uppmärksamhet i brittisk media.

– Ska jag vara ärlig så var det så klart kul att det hände. Men här står vi, två veckor senare, och har förlorat på Stamford Bridge. Nu känner man bara besvikelse, det är lite så Premier League fungerar, säger 19-åringen och tillägger:

– Det är bättre när man vinner. Samtidigt finns det ingen bättre känsla än att befinna sig därute på planen med någon som betyder så mycket för en. Någon man växte upp med.

Foto: Ian MacNicol / Getty Images Europe
Foto: Ian MacNicol / Getty Images Europe

”Minns pappas matcher i Globen”

Newcastle må vara klubben i deras hjärtan samt födelseplats (ska man vara riktigt noga föddes Matty dock i Rotherham) men de växte upp i flera olika länder – däribland Sverige.

Longstaff den äldre, David, blev historisk när han sommaren 2001 skrev på för Djurgården Hockey. Därmed blev han också den första engelsmannen att spela i dåvarande Elitserien. Beslutet att flytta till Stockholm togs sedan hans fotbollsspelande kusin Alan Thompson hade rådfrågat sina svenska lagkamrater i Celtic, Henrik Larsson och Johan Mjällby, som uppenbarligen bara hade positiva saker att säga.

Då, vid tidpunkten för värvningen, hade David Longstaff hunnit träna med NHL-laget Clagary Flames, blivit lagkapten i landslaget samt utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Dessutom hade hustrun Michelle fött två pojkar.

Sean, född 1997, minns en del från året i Stockholm.

– Vi bodde i Huddinge, tror jag det heter? Jag minns särskilt rinkarna där som vi brukade spela på, säger Sean Longstaff.

– Sen har jag rätt många minnen från pappas matcher i Globen. Så lite minns jag, även om jag var väldigt ung.

”Var nog lite bättre på fotboll”

Han berättar att hockey fortfarande är en stor passion. Numera är pappa David spelande tränare för Whitley Warriors som spelar i den engelska andraligan.

– Vi är jämt på hans matcher. Vi har hängt i ishallar och omklädningsrum sedan vi var 3-4 år så hockeyn har funnits där hela livet, säger Sean.

Varför blev det fotboll? Det hade ju trots allt varit enklare att nå landslaget i hockey.

– Haha ja, kanske det... Men du vet, i England är det ju fotboll som gäller. Särskilt när man kommer från Newcastle. Sedan var vi nog lite bättre på fotboll än hockey också, så i slutändan var det ett ganska enkelt beslut.

Att ha en förälder med bakgrund som professionell idrottare har hjälpt bröderna i deras egna karriärer, menar Sean.

– Vi var med honom hela vägen och fick uppleva allt så vi vet hur man för sig i ett omklädningsrum, säger den äldre brodern och tillägger:

– Det här låter kanske konstigt, men att röra sig runt ett elitlag hjälpte oss säkert när vi kom upp i Newcastles a-lag. Vi visste hur vi skulle bete oss, vad som förväntades av oss, tack vare det.

Foto: Jan Kruger / Getty Images Europe

Öppnar för att bli hockeyspelare

Matty menar att föräldrarnas stöttning har varit ovärderlig för bröderna.

– Pappa har spelat på så hög nivå och vet vad som krävs för att ta sig dit. Både han och mamma har bidragit otroligt mycket till att vi är där vi är i dag, säger Matty som även han hyser mycket känslor för hockey:

– Jag kollar NHL väldigt ofta, och en del svensk hockey också. Jag ska försöka se mer matcher live framöver, men fotbollen kommer så klart i vägen.

För knappt en vecka sedan gjorde den förre målvakten Petr Cech sin debut med Guildford Phoenix i den engelska fjärdeligan. Frågan är om det är framtiden för bröderna Longstaff?

Sean ler brett åt tanken.

– Haha kanske det... Jag hade älskat att göra det men jag är fortfarande ung så det blir fokus på fotbollen ett tag till. Men vem vet? Hockey är en stor passion så det är mycket möjligt, säger han och tillägger:

– Jag hade nog också varit målvakt. Min lillebror brukade öva skott på mig så jag blev rätt bra på det. Så skulle jag välja någon position så får det nog bli den.

”Måste åka tillbaka”

Matty är mer tveksam till en efterföljande karriär som hockeyspelare:

– Haha, jag tror jag nöjer mig med att sitta framför tv:n faktiskt. Så det får bli fotboll nu och hockeymatcher som åskådare när jag blir äldre.

Efter att ha tillbringat ett år i Stockholm flyttade familjen Longstaff vidare till Kanada. Någon ny resa till Sverige har det inte blivit sedan dess.

– Nej, det har det faktiskt inte, säger Sean men avslutar:

– Jag sa till pappa att vi måste åka tillbaka nu när vi är vuxna. Det är definitivt på ”bucketlistan” att åka och se en match igen. Vi måste bara hitta ett tillfälle.

Foto: Nathan Stirk / Getty Images Europe
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.