Lind: Förstår om lagen uppfattas som trubbig

Publicerad 2020-07-24

Kritiken och frustrationen växer sig allt starkare i idrotts-Sverige över att det råder publikstopp på idrottsarenor samtidigt som folk går på restauranger, trängs i affärer och i kollektivtrafiken.

Idrottsministern Amanda Lind (MP) förstår frustrationen – men kan inte säga när publiken är välkommen tillbaka.

– Jag har full förståelse för att ordningslagen uppfattas som trubbig, säger Lind.

Det råder publikförbud på svenska arenor i dagsläget och tidigast i augusti kommer ny information om hur det blir med publikfrågan i höst.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef), uttryckte nyligen sin frustration över den bristande kommunikationen från Folkhälsomyndigheten (FHM).

– Just nu trycker vi på via fotbollsförbundet (SvFF) upp till RF (Riksidrottsförbundet) om att försöka få till en dialog, men vi har inte fått någon respons ännu, sade han till TT.

Svarar på kritiken

Nu bemöter idrottsminister Amanda Lind kritiken.

– Bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att begränsningen på 50 personer är en viktig åtgärd för att rycka tillbaka smittan och inför sommaren gjorde både Folkhälsomyndigheten och regeringen bedömningen att vi måste hålla i det, vi har fortfarande en smittspridning i Sverige, det är fortfarande ett allvarligt läge, säger hon till TT.

TT: Är det ett alternativ att släppa in ett begränsat antal åskådare, till exempel varannan plats?

– Jag vet att idrottsrörelsen tittar på precis det, hur man skulle kunna släppa på mer publik på ett smittsäkert sätt, och jag följer med stort intresse hur man gör det här i andra länder. Och så snart de här restriktionerna inte behövs i Sverige eller så snart vi kan göra någon form av öppning så ska vi göra det.

Kan bli konkurser

Företrädare för evenemangsbranschen, däribland Mats Enquist, skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten för några dagar sedan. Där underströk de att flera aktörer kommer gå i konkurs om publikförbudet ligger kvar i höst.

Ett argument som ständigt nämns är att publikstoppet känns orimligt när människor samtidigt går på restauranger och trängs i affärer.

– Jag har full förståelse för att ordningslagen uppfattas som trubbig, den täcker inte alla verksamheter, och då slår det ibland på ett väldigt olyckligt sätt. Och det är också skälet till att regeringen har tillfört extra stöd till kulturen, idrotten och också brett i näringslivet för olika sektorer som drabbas extra hårt under pandemin och av den här begränsningen, svarar Amanda Lind.

I ett mejl till Expressen svarar statsepidemiolog Anders Tegnell så här på frågan när publik kan släppas in på arenorna igen: ”Vi tittar på det för tillfället, men det är inte aktuellt med den smittspridning vi har i dag”.

Följ ämnen i artikeln