Östersund vann kvalet – stannar kvar i superettan

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2022-11-13

Östersund hade kniven mot strupen.

Men efter seger i kvalet mot Falkenberg står det klart att ÖFK stannar kvar i superettan.

Mycket har hänt sedan Östersund slog Arsenal på bortaplan 2018. Efter Europa League-succén har det snabbt gått utför för ÖFK, som i fjol åkte ur allsvenskan.

Inför dagens avgörande superettankval mot Falkenberg var förutsättningarna ovissa, då första matchen slutade 1–1.

PLUS: Rankar: Superettans 30 bästa spelare 2022

Men det var Östersund som drog det längsta strået på Jämtkraft arena.

Fick straff

Efter 57 mållösa minuter pekade domaren på straffpunkten, efter att Ludvig Fritzson gått omkull. Simon Kroon steg fram och var säker när han tryckte in 1–0 i matchen, och 2–1 totalt i kvalmötet.

Det dröjde knappt tio minuter innan det var dags igen. Hemmalaget skickade in en frispark i straffområdet, och tidigare nämnde Fritzson gjorde 2–0 från nära håll.

Målet blev matchens sista, och i samband med slutsignalen utbröt stora glädjescener på ÖFK:s hemmarena. Samtidigt som spelarna firade med varandra skickades fyrverkerier upp i himlen.

Därmed kommer Östersund att spela i superettan även nästa säsong. Falkenberg, som slutade tvåa i division 1 den här säsongen, stannar kvar i Sveriges tredje högsta serie.