Disciplinnämnden: ”Ny praxis med Janogy”

Publicerad 2023-05-09

Svensk fotboll har fått en lex Janogy.

För andra gången på en vecka mildrade Riksidrottsnämnden ett avstängningsbeslut.

– Vi var för hårda. Det blir en ny praxis, säger disciplinnämndens ordförande Martin Åkerman.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Först ville Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd stänga av IFK Göteborgs Anders Trondsen i två matcher för smällen mot Djurgårdens Besard Sabovic.

IFK Göteborg överklagade till Riksidrottsnämnden, RIN, som gav Blåvitt rätt. Det stannade vid den obligatoriska, en matchs avstängning.

Överkörda igen

Under måndagen var det dags igen.

RIN ändrade disciplinnämndens beslut att stänga av Hammarbys Madelen Janogy i hela tre matcher för handen i bröstet på Djurgårdens Matilda Plan.

Två gånger har svensk idrotts motsvarighet till Högsta domstolen, RIN, kört över disciplinnämnden.

– Vi får se över våra bedömningar. Riksidrottsnämnden sätter praxis. Det är aldrig bra när det skiljer så mycket mellan två instanser. Ytterst är det rättsäkerheten inom idrotten som det handlar om, säger Martin Åkerman, ordförande i disciplinnämnden till Sportbladet.

Men hur kan det bli så två olika bedömningar?

– Kring Anders Trondsen kom domaren (Mohammed Al-Hakim) in med ett nytt utlåtande till RIN som vi inte hade fått ta del av när vi tog vårt beslut. Han menande själv att det inte skulle ha varit ett rött kort.

– Vi utgick från den första domarrapporten och bilderna. Det var inte förvånande att RIN gjorde en annan bedömning efter ett nytt, förändrat utlåtande från domaren, säger Åkerman.

Enhälliga – men fel

– Tess Olofsson (domaren som visade ut Janogy) har stått fast vid att det var ett rött kort. Vi i disciplinnämnden tyckte enhälligt efter att ha sett på TV-bilderna att det skulle vara tre matchers avstängning. RIN delar inte den uppfattningen.

Det Janogy gjorde kommer inte motivera långa avstängningar framöver?

– Så är det. Det går nog inte att tolka på något annat sätt. Enligt RIN har vi varit för tuffa. Det blir en ny praxis.

Är det en prestigeförlust för disciplinnämnden att två av era beslut ändrats så dramatiskt?

– Nej, tvärtom. Det är bra att vi får klargjort hur man bör se på den här typen av röda kort. I den absoluta majoriteten av fall som överklagas till RIN är de överens med oss, säger Åkerman. Men jag förstår att det ser märkligt ut.

Fotnot: Uttrycket Lex kommer från latin och används för att beskriva en ny vägledande tolkning av lagar eller regler efter beslut från högsta insats, i det här fallet Riksidrottsnämnden.