Europa League

Arsenal utslaget ur Europa League – de möts i finalen

Rami Shaabans oro: ”Försvagar deras status”

Av: 

Jonathan Nilsson

Simon Norberg

FOTBOLL

Returmötet med Villarreal blev mållöst hemma på Emirates.

Arsenal är därmed utslaget ur Europa League.

– Det försvagar deras status, säger den förre stormålvakten Rami Shaaban.

Spanjorerna vann det första semifinalmötet med Europa League med 2–1. Arsenal behövde därför vinna med minst 1–0 hemma under torsdagen för att nå finalen.

Anfallsstjärnan Pierre–Emerick Aubameyang var nära att näta i första halvlek, men Villarreal försvarade sig väl. Även Hector Bellerin var nära att spräcka nollan i slutminuterna när hemmalaget öste på framåt i en dramatisk slutforcering.

Men det ville sig inte för Londonklubben och matchen slutade 0–0. Det innebär att Arsenal med stor sannolikhet inte alls kommer delta i Europa nästa säsong. Med fyra omgångar kvar av Premier League huserar man på en blygsam niondeplats med lucka uppåt.

Shaaban orolig

När Sportbladet pratade med den förre stormålvakten Rami Shaaban, som spelade i Arsenal i början på 00-talet, tidigare under torsdagen uttryckte han en stor oro för klubbens framtid om de skulle missa Europaspel nästa säsong.

– Hade du frågat mig för tio år sedan, att ha 2–1 i baken inför Villareal hemma, så hade vi löst det. Det är klart att Arsenal, som sig är en storklubb, har muskler. Men det försvagar deras status och det blir svårare och svårare att få in bra spelare, som ju vill spela i CL eller EL. Jag kommer ihåg att vi jämt spelade Champions League och att åka ur CL och bara spela Europa det var ju katastrof liksom, säger han och fortsätter.

– Arsenal har fått fram en del lovande ungdomar, Saka (Bukayo), Smith Rowe (Emile) och Martinelli (Gabriel). Vill de vara kvar om det här fortsätter? Jag tror inte det. Utan de kommer, när större klubbar knackar på dörren, vilja spela i finrummet liksom. Sådana spelare kommer man inte få behålla. Sen är det svårt att få in spelare också.
Jag ser den oron och har full förståelse för den oron. Det är ett jättebekymmer. Det står enormt mycket på spel.

Manchester United till final

Finalen blir Villarreals första final i Europa någonsin, och där väntar Manchester United.

Manchester United förlorade visserligen med 2–3 borta mot Roma, men vann dubbelmötet med komfortabla 8–5. Edinson Cavani gjorde båda målen för United.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Europa League

LÄS VIDARE

Fagerlund: En förlust som kan läggas över på Solskjaer

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa League

Fotboll

Manchester United

Arsenal FC

Villarreal CF