”Jag har hela tiden varit tydlig med att jag gjort fel”

Martin Strömbergsson talar ut

Uppdaterad 2020-07-06 | Publicerad 2020-07-05

Martin Strömbergsson.

Martin Strömbergsson, 43, får inte döma mer fotboll i år.

Det står klart efter Svenska Fotbollförbundets utredning.

Han vet i dagsläget inte om han får döma igen i framtiden eller om hans karriär är över.

– Jag har försökt få klarhet, men inte fått något svar, säger Martin Strömbergsson när han nu bryter tystnaden i en intervju med Sportbladet.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget.

Svenska Fotbollförbundet har kommit fram till att Martin Strömbergssons uttalande riktat till Östersunds FK:s målvakt Aly Keita under en allsvensk match i Sundsvall i fjol utgjorde en kränkning.

Strömbergsson får därför inte döma fotboll fram till hans kontrakt som proffsdomare går ut 31 december 2020. Vad som händer därefter är oklart.

Under söndagskvällen fick Sportbladet möjlighet att göra en intervju med Martin Strömbergsson via mejl.

Svenska Fotbollförbundet har kommit fram till att ditt uttalande är en kränkning av Aly Keita. Håller du med om det?

– Jag har hela tiden varit tydlig med att jag gjort fel och att det är mottagarens känslor som bestämmer om det är en kränkning eller ej. I detta fall har målvakten varit tydlig med att han blivit kränkt och jag har aldrig tvivlat på det.

Vad exakt sa du?

– Jag använde mig av ett föråldrat fotbollsuttryck som bara är relaterat till målvaktsrollen. Nu gjorde jag det till en målvakt utan att reflektera över hudfärg och det blev väldigt, väldigt fel. Min minnesbild av vad jag sa i Sundsvall för cirka ett år sedan är ”Sluta prata! Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”.

”Gjort extra ont”

Vad tänker du kring att du har sårat honom och andra människor genom detta uttalande?

– Det finns två saker som har gjort extra ont i den här händelsen, först och främst att en kollega i fotbollsfamiljen känt sig kränkt av något jag sagt, men också att jag kopplats ihop med rasism. Båda de delarna är så långt från min personlighet och värderingar du kan komma och det har jag gjort allt jag kan för att be om ursäkt för, men också förklarat kontexten till mitt uttalande.

Att det här uttalandet ens kan komma ur din mun till en medmänniska, behöver man inte vara bättre uppdaterad för att arbeta med människor och kommunikation idag?

– Absolut! Kunde jag spela tillbaka filmen skulle jag så klart aldrig upprepa det jag sa. Till någon. Det var ett stort, stort misstag och jag valde att agera i samma sekund som meningen lämnade min mun.

Du bad om ursäkt direkt, berätta hur du tänkte?

– Jag tror att jag och målvakten reagerade direkt, båda två. Jag insåg blixtsnabbt hur himla fel det blev.

Vad vidtog du därefter för åtgärder för att säkerställa att du aldrig mer skulle begå ett sådant fel igen?

– Dels agerade jag direkt på planen genom att prata med målvakten och be om ursäkt. Sedan bjöd jag också in målvakten till vårt omklädningsrum efter matchen och vi hade en öppen och ärlig dialog, där jag än en gång bad om ursäkt för min kommentar. Vi avslutade med en kram och jag upplevde att han godtog min ursäkt. Jag har även sökt upp honom i en senare match och upprepat min ursäkt.

Varför tog du inte händelsen vidare uppåt i SvFF-hierarkin, direkt efter matchen eller vid något senare tillfälle?

– Jag ansåg att händelsen var utagerad mellan mig och målvakten. Vad jag förstått så har inte målvakten heller gjort någon anmälan så jag levde i tron om att min ursäkt var godtagen.

Borde du ha gjort det?

– Jag borde aldrig ha yttrat det jag sa. Det är det som är det viktiga.

Vad har du lärt dig av ditt agerande?

– Massor om mig själv, min arbetsgivare, krishantering och om media. Jag är fortfarande till stor del mitt i händelsen och det är för tidigt att summera alla lärdomar.

Du som är utbildad inom pedagogik och har stor erfarenhet av socialt arbete: finns det en jargong inom fotbollen som behöver förändras?

– Det finns ett samhälle som behöver förändras. Ett samhälle där integration och alla människor lika värde ska ha en naturlig plats. Ett samhälle där riktiga, rejäla insatser mot rasism behöver få ta plats.

”Svårt att ta in”

Martin Strömbergsson beskriver att han blev chockad när han fick ta del av domen mot sig själv.

– Jag hade svårt att ta in när tre representanter från SvFF meddelade vad de kommit fram till. Samtidigt är jag inte kunnig på området, jag är ju fotbollsdomare och rätt så duktig på fotbollsregler, men absolut inte insatt i arbetsrätt och rimliga disciplinära åtgärder, där finns det andra som kan betydligt mer. Jag kan bara konstatera att förbundet stänger av mig under den tid som jag har ett anställningskontrakt och att jag just nu är arbetsbefriad.

Fackförbundet Unionen är inkopplade i ärendet och Martin Strömbergsson vet i dag inte om han överhuvudtaget får fortsätta som domare nästa år. Inte heller Svenska Fotbollförbundet kan i dag svara på det utifrån hur utredningen är formulerad.

– Det står tydligt i utredningen att det är en fråga för generalsekreteraren och domarkommittén. Jag har försökt få klarhet, men inte fått något svar. Förbundet har stängt av mig under den anställningstid som fanns kvar och har inte kunnat ge något besked om framtiden så jag måste ju tolka det som att jag behöver hitta en ny arbetsgivare framöver, tror Martin Strömbergsson.

”Kändes trist att läsa”

Martin Strömbergsson är besviken på att representanter för SvFF – bland annat ordföranden Karl-Erik Nilsson – uttalade sig om händelsen i medierna innan Strömbergsson själv gett sin syn i förbundets egen utredning.

– Jag tyckte jag det var konstigt att representanter från förbundet gick ut i media innan någon hade pratat med mig. Det kändes också trist att läsa om avstängningen på webbens sportsidor, men den kritiken har jag framfört till bland annat min chef och förbundets HR-chef och hon har förklarat att de agerat helt korrekt, så då får jag väl lita på det.

Martin Strömbergsson poängterar att han har fått stöd av många människor under tiden utredningen pågått och även nu efteråt.

– Jag har fint stöd av min familj och vänner, så det finns absolut ett nätverk runt omkring mig och jag vet också att de fackliga organisationerna är i dialog med förbundet kring just hanteringen och de arbetsrättsliga delarna, avslutar Martin Strömbergsson.