Mejla

Robert Laul

Laul: Det får aldrig hända i allsvenskan igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Låt aldrig 2019 upprepas.

Det får inte hända en gång till att allsvenskan består av tio konstgräslag och sex gräslag.

No more konstgräsliga.

Mats Enquist måste agera.

Mats Enquist är generalsekreterare för intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, och någon sorts språkrör för allsvenskan. Jag riktar mig direkt till honom eftersom han kan få saker att hända. Att något måste hända är fullständigt uppenbart efter den här säsongen.

När årets allsvenska är färdigspelad på lördag kommer Hammarby ha tagit 65 poäng, i sämsta fall 62 poäng. Detta tack vare en enastående offensiv, unik och banbrytande i sitt slag. Publiken på Tele2 arena har redan fått uppleva klimax flera gånger om. Sportchefen Jesper Jansson och tränaren Stefan Billborn har anpassat sig efter förutsättningarna och Bajen har lirat allsvenskans bästa anfallsfotboll hela året, gjort flest mål och kanske tar de till och med guldet, synnerligen välförtjänt i så fall.

Men vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Av dessa 62-65 poäng har de tagit fem på gräs.

Fem!

Fem av 18 möjliga gräspoäng.

Inte behövt spela fler gräsmatcher

Seger mot Falkenberg, kryss mot Kalmar och IFK Göteborg, förluster mot Helsingborg, Malmö och AIK. Några fler matcher på fotbollens riktiga underlag har Hammarby inte behövt spela 2019 och tur är väl det för Bajen – de är jämförelsevis svaga på gräs.

Samtidigt har Malmö FF haltat fram mellan de olika underlagen, kvalificerat sig för Europa League på gräs men kanske ”tappar” guldet till Djurgården eller Bajen på grund av dåligt straffskytte och att allsvenskan är just en konstgräsliga. Sportchefen Daniel Andersson och tränaren Daniel Uwe Rösler har byggt ett lag för ett tvåfrontskrig i både stad och terräng, och nästan hittat den ultimata mixen. De är nära att uppfylla bägge sina mål vilket är imponerande.

Medan konstgräslaget Hammarby bara behövt spela sex matcher på gräs, har MFF tvingats spela tio matcher på plast. En tredjedel av serien på ett underlag som passar bättre för träning, ungdomar och lägre divisioner.

Det är sedan länge känt att det inte handlar om klimat – det handlar om ekonomi. Det är billigare att lägga ett själlöst konstgräs tillverkat i någon obskyr gummifabrik med låga miljökrav än att visa en äkta gräsmatta gränslös kärlek och omsorg.

Jag har fem krav

Östersund kan yla hur mycket de vill om att det snöar i Jämtland i maj, men även ÖFK har förutsättningar att lägga en fin hybridgräsmatta. Att hybridgräset är en fungerande lösning har exemplen IFK Göteborg och Malmö visat med all önskvärd tydlighet just i år. Snudd på perfekta spelplaner för fotboll, sedan om hybriden klarar framtidens miljökrav är en senare fråga just nu.

Hybridgräs må vara dyrare för klubbarna, men då får de dra ner på spelarlönerna eller öka intäkterna. Det är enkel matematik. Det borde skrivas in som krav i licensreglerna – på samma sätt som det redan finns hårda krav för ekonomin – att erbjuder du inte en spelbar GRÄSmatta så får du bedriva verksamheten i en lägre division.

Det finns ingen orättvisa i detta. Hur många kända backhoppare kommer från Helsingborg? När vann en skidåkare från Malmö senast Vasaloppet? Vet folk i Trelleborg ens vad bandy är?

Nä, det är hög tid att Mats Enquist agerar, och kraven jag – och många med mig – ställer är fem:

1. Avskaffa konstgräset i allsvenskan.

2. Inför krav på bra gräsplaner.

3. Ge oss allsvenskan tillbaka.

4. Säkerställ att det aldrig blir en konstgräsliga igen.

5. Lös detta nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.