Stöttade Kroatien – kritiseras i Serbien

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Novak Djokovic har varit tydlig med sitt stöd för Kroatien i VM.

Det har lett till att serben kritiserats i hemlandet.

”Bara idioter kan stötta Kroatien”, twittrade politikern Vladimir Djukanovic tidigare i turneringen.

LÄS VIDARE

Det var i samband med att Kroatien besegrade Ryssland i kvartsfinalen av VM som Novak Djokovic, 31, hamnade i blåsväder. På en presskonferens i samband med Wimbledon uttryckte den serbiske stjärnan sitt stöd för grannlandet.

– Jag stöttar Kroatien.. Jag vet vilka jag hoppas lyfter trofén, sa Djokovic enligt AFP.

Därefter dröjde det inte länge innan den serbiske nationalhjälten fick hård kritik från sitt hemland.

”Bara idioter kan stötta Kroatien. Skäms du inte Novak?”, skrev Vladimir Djukanovic, politiker i Serbiens progressiva parti.

”Redo att låsas in”

Med anledning av historiken i Balkan är åsikterna kring Kroatiens framgångar splittrade. Både AP och AFP rapporterar om hur stödet för Kroatien ser ut hos grannländerna i Balkan. Medan vissa håller tummarna för ett guld till forna Jugoslavien - Makedoniens premiärminister Zoran Zaev och den tidigare bosniske tränaren Ivicia Osim tillhör dem som visat sitt stöd - har andra varit tydliga med att de stöttat motståndet som Kroatien stött på i turneringen.

Allra starkast är åsikterna hos högerpolitikerna i Serbien.

– Jag upprepar att alla de som stöttade Kroatien mot Ryssland är psykopater och galningar, redo att låsas in på en vårdsanstalt.

– Djokovic är en nationalhjälte och jag tackar honom men att stötta Kroatien... hur kan han inte skämmas? Så många serber från Krajina stod bakom honom och ändå stöttar han det land som drev ut dem, sa Vladimir Djukanovic senare i en video enligt AFP.

Stöttas av Rakitic

Det är inte första gången som Novak Djokovic visat sin respekt för det kroatiska fotbollslandslaget. I våras publicerade tennisstjärnan en bild på sin Instagram med den kroatiska stjärnkvartetten Luka Modric, Mateo Kovacic, Ivan Rakitic och Ivan Perisic.

Bara två timmar innan Kroatien går in i nationens första VM-final spelar Novak Djokovic Wimbledon-final – och han har stöttning från kroatiskt håll.

– Hatten av för ’Nole’. Han är en fantastisk idrottsman och en ännu bättre person. Jag hejar på honom i Wimbledon och jag hoppas att vi båda kommer fira på söndag, sa Ivan Rakitic nyligen till tv-kanalen Sport Klub.

Novak Djokovic har även stått fast vid sin åsikt att han håller tummarna för Kroatien i kvällens final.

– Idrott har sitt universella språk - det suddar ut gränser mellan människor, överkommer skillnader i religion, ras och nationalitet, förklarade tennisstjärnan i serbiska Telegraf.


Publicerad: