Pizzabagaren bär Maradonas hela namn

Sportbladet på plats i Neapel

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

NEAPEL, ITALIEN. Här lever Diego Armando Maradona vidare.

Inte bara på väggmålningarna, altaren och arenan, utan på en pizzabagare som bär argentinarens namn.

– Maradona kan aldrig lämna Neapel, för Maradona ÄR Neapel, säger Diego Armando Maradona Mollica.

Onsdagen 25 november, efter nyheten om Maradonas död, tänds ljus över hela Neapel.

Men staden känns ändå tom.

Gatorna är öde runt San Gregorio Armeno där de traditionella julstånden och julkrubborna står mellan fotbollsspelarnas statyer. Platsen brukar vara full av ljud och färger, men det enda som stör tystnaden nu är två leende pojkar som spelar gitarr.

– Vi är alla döda på insidan, säger en tidningsförsäljare och sänker huvudet.

Jag har ringt Jvan Sica, som forskar om Maradona och skrivit ”Maradonapoli” om förhållandet mellan Neapel och deras fotbollsgud. Han försökte förklara hur en argentinare kunde bli så viktig för en syditaliensk stad.

Maradona är en konstnär som har influerat våra liv. Han visade en ny verklighet och gav hopp till alla napolitaner, sa han.

Foto: Alex Čizmić
Foto: Alex Čizmić

Läkte staden

Det var den femte juli 1984, dagen då Maradona presenterades.

Neapel präglades då av såren från jordbävningen som förstörde staden fyra år tidigare. Maradona blev symbolen för något större, för upprättelsen.

De följande sju åren blev magiska, surrealistiska, segerkantade. Diego Armando Maradona tog ställning mot förakt och diskriminering från de nordliga regionerna, mot storlagens arrogans och mot alla som förolämpade Neapels invånare.

”Han är rätt man för att få oss att vinna”, sjöng Pino Daniele, en annan ikon i Neapel, som inte bara refererade till vad som skedde på planen.

En som tidigt var övertygad om den nyanländes storhet var Diego Armando Maradona Mollicas pappa, som gav sin son argentinarens fullständiga namn efter den första säsongen i Italien, fast Napoli bara kommit åtta i ligan.

En man med Maradona-tröja på Neapels gator.
Foto: Alex Čizmić
Diego Armanda Maradona Mollica visar sitt pass.

”Vi älskar Diego”

– Jag bär Maradonas avtryck inom mig, säger Diego.

Han är pizzabagare och tar emot på restaurangen.

– Det finns bara bra saker med att bära världens bästa fotbollsspelare någonsin namn. Jag känner till att det finns andra som heter Diego Armando, men jag vet också att jag är den ende i Italien som bär hela El Pibe de Oros namn, säger han och fortsätter:

– Min pappa förstod direkt det vidunderliga med honom. Så han bestämde sig för att ge mig hela namnet. Han sa ”antingen gör jag saker fullt ut eller så gör jag dem inte alls” och sedan fick jag det fullständiga namnet i alla officiella papper.

Deras vägar korsades år 2007.

– Mötet med Diego är ett av de största ögonblicken i mitt liv. Det räcker att blunda för att minnas hans famn. Vi kramades hårt och jag minns att han sa ”det är otroligt att en person inte bara bär mitt förnamn utan också mitt efternamn”.

Hur folk reagerar på det ovanliga namnet, förresten?

– Folk blir hänförda när de ser min legitimation. De vänder på det och tittar flera gånger för att det är så ovanligt.

– Ibland skojar folk och frågar: hejar din pappa på Juventus?

Foto: Alex Čizmić
Foto: Alex Čizmić
Foto: Alex Čizmić
Foto: Alex Čizmić

Maradona lämnade Neapel 1991, men han har aldrig slutat övervaka dess befolkning. Hans ansikte finns på flaggor, på balkonger och i butikerna. Han finns i människors ord och tankar och minnen. Han är i pizzerian, hos frisören, i de labyrintliknande gatorna kring Quartieri Spagnoli där han är målad på väggarna.

Hyllas utanför arenan

Efter hans död är den största hyllningen spontant tillverkad framför arenan där Maradona påverkade tiotusentals människors liv. Napolitanerna kommer i massor för att lämna minnessaker: t-shirts, halsdukar, dikter, fotografier, blommor och allt möjligt.

På måndagen bytte San Paolo-arenan officiellt namn till Diego Armando Maradona.

Tankarna på att döpa ett torg efter honom, resa en staty och inviga ett Maradona-museum i Soccavo – ett område där ”maradonianska” napolitaner tränade.

Men det stannar inte där. Forskaren Jvan Sica ska i samarbete med Salerno-universitetet lansera ett maradonianskt forskningscenter för att bevara minnet av Diego över tid. På så vis ska han finnas kvar här för evigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.