AVSLÖJAR: IFK Norrköping anmälde den åtalade domaren – fortsatte döma trots fyra varningar

Av: Robert Laul

Publicerad:

Skandalen kring elitdomaren växer.

Trots fyra varningar under 2020 kunde domaren fortsätta att döma fram till att han häktades i slutet av september.

– Vi ville lyfta det här till ytan, säger Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef IFK Norrköping som har gjort en anmälan kring en höstmatch.

Konsekvenserna av den pågående rättsprocessen kring elitdomaren pågår.

Domarkommitténs ordförande Peter Ekström har slutat. Domarchefen Stefan Johannesson ersätts av Göran Engsoo som får titeln gruppchef medan Johannesson blir elitansvarig. Det bekräftar Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson.

Men många frågor återstår för SvFF att svara på. Det blir tydligt när Sportbladet pratar med föreningar och domare runt om i landet.

En domare som vill vara anonym säger:

”En whistleblower som inte togs på allvar”

– Jag tycker att den kvinnliga kollega som slog larm i februari har behandlats på ett hemskt sätt. Både nu och tidigare. Hon är en whistleblower som sagt vad som hänt, men ingen har tagit henne på allvar, säger domaren.

Elitdomaren har under veckans förhandlingar i Göteborgs tingsrätt erkänt tre bedrägerier av normalgraden, enligt åklagaren. Men det var först när han häktades i slutet av september i år som han hindrades från att döma allsvensk toppfotboll.

Detta trots att Svenska Fotbollförbundet under året varit väl insatta i domarens ekonomiska svårigheter, kan Sportbladet nu avslöja. I handlingar från Kronofogden framgår nämligen att det inletts en löneutmätning av domaren i juni.

Och redan i februari 2020 slog en kvinnlig domarkollega larm om att elitdomaren haft skulder till henne. Samtidigt pågick ett försäkringsärende kring kraschade hyrbilar där domaren var skyldig SvFF 90 000 kronor.

I slutet av juli fick domaren ett strafföreläggande för stöld av en bakmaskin.

Men han fick fortsätta döma allsvensk toppfotboll fotboll även efter dessa fyra händelser.

”Anmält till polis och förbund”

IFK Norrköping har nu uppmärksammat både Svenska Fotbollförbundet och polisen på en höstmatch 2020.

– Jag har haft en kontakt med både förbundet och polisen gällande det här. Det är ingen formell anmälan, men vi ville flagga för att det var en eller ett par situationer vi tyckte var lite märkliga. När det då dök upp att det handlade om den här domaren ville vi lyfta det till ytan, säger Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef IFK Norrköping.

En av situationerna gäller en straffspark som den åtalade elitdomaren uppmärksammade huvuddomaren på.

– Linjedomaren vinkade för straff, det gjorde han. Sedan vem som tog det slutgiltiga beslutet är väl en dialog mellan huvuddomaren och hans assisterande, säger Johan Schollin.

När Sportbladet söker Svenska Fotbollförbundet är det kommunikationschefen Andreas Jansson som svarar på frågor. Han bekräftar att SvFF var informerade om domarens trassliga ekonomi.

– Det är klart att vi måste vara noggrannare och följa upp sådana här signaler mer. Det är något vi får ta med oss, säger Andreas Jansson.

När det gäller Stefan Johannessons och Peter Ekströms agerande säger Andreas Jansson:

– Vi behöver utvärdera ärendet och se om det finns saker som borde hanterats på annat vis. Det är något vi tittar på nu. Men det tar lite tid, bland annat har vi en förundersökning på 2500 sidor att gå igenom.

Sportbladet har varit i kontakt med elitdomarens advokat Björn Hallengren som avböjer att kommentera.


SvFF VARNADES FÖR ELITDOMAREN FYRA GÅNGER PÅ ETT ÅR

Vintern 2019: Försäkringsärende kring kraschade hyrbilar uppstår. Elitdomaren blir skyldig 90 000 kronor.

Februari 2020: En kvinnlig kollega slår larm angående bland annat skulder som elitdomaren haft till henne.

Juni 2020: Dokument från Kronofogden visar att löneutmätning pågår på SvFF. Elitdomarens ekonomiska problem framkommer.

Juli 2020: Elitdomaren får ett strafföreläggande för stöld av en bakmaskin. Han ”vilas” ett par matcher, men får snart döma igen.

Hösten 2020: Elitdomaren dömer matchen med IFK Norrköping som sedan har anmälts.

26 september 2020: Elitdomaren häktas, åtalas och nu pågår rättegång där han erkänt tre fall av bedrägeri av normalgraden. Ytterligare en förundersökning gällande spelfusk har inletts för att ta reda på domaren spelat på matcher han själv har dömt. Något polisen misstänker skedde 2017, men som elitdomaren nekat till i rätten.

– Det skulle jag aldrig göra, har han sagt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.