Uppdaterad 2016-09-23 | Publicerad 2016-06-11

Linköping visade att de tänker vara med och utmana Rosengård om guldet.

Danskan Pernille Harder byttes in och ledde Linköping till seger 4–1.

– Självklart är Pernille en viktig faktor, säger Stina Blackstenius.

Tvåan Linköping gästade femman Piteå i damallsvenskans åttonde omgång. För bortalaget var tre poäng en förutsättning för att fortsätta hålla jämna steg med serieledaren Rosengård.

Pernille Harder vände matchen

1-1 var resultatet efter första halvlek. I matchminut 58 byttes förra säsongens bästa spelare in och Pernille Harder hjälpte sitt Linköping att dra ifrån. Efter ett fint inspel av just Harder kunde Stina Blackstenius slå in 1–2 i öppet mål.

– Vi har ganska svårt att få hål på Piteå, men självklart är Pernille en viktig faktor, hon kommer in och gör en fin assist och ett mål. Jag ska inte ta åt mig så mycket av äran för det målet, säger Stina Blackstenius.

Tio mål på åtta matcher

Piteå hade chans till kvittering då Jakobsson fick öppet mål efter ett misstag av Linköpings målvakt Cajsa Andersson. Men istället för delad poäng kunde Linköping gasa på ytterligare.

I minut 82 kunde Pernille Harder sätta spiken i kistan med ett skott som ledde till 1–3. Harder är fortsatt i toppen av skytteligan och har nu gjort tio mål på åtta matcher. Slutresultatet 1–4 är ett styrkebesked att skicka till serieledarna Rosengård, som förstärkt ytterligare med Lotta Schelin.

– Det är svårt att säga (vad Schelin kommer göra för skillnad). Vi har inte pratat någonting om det i laget. Vi ska fortsätta spela våra matcher och det påverkar inte oss, säger Stina Blackstenius.

Linköping gick tillfälligt om Rosengård i tabelltoppen – men mästarlaget tog tillbaka den två timmar senare. Laget hemmavann mot Kif Örebro med 3-0.