Umeå vann viktiga bottenmötet med AIK

Publicerad 2022-05-01

AIK ser allt mer fast förankrat ut i botten av damallsvenskan.

I dag vann Umeå ”sexpoängsmötet” i botten och AIK har nu fem raka förluster med 2–14 i målskillnad som jumbo i serien.

– Vi har svårt att göra mål och skapa chanser, säger Jennie Nordin i Viaplay.

AIK vann visserligen hemmapremiären mot Örebro.

Men sen har det roliga hastigt avtagit för Solna-laget. När man åkte upp till Umeå i sjätte omgången stod man alltjämnt på tre pinnar och det tog bara knappa två minuter innan man gett Umeå kommandot.

En frispark från höger studsade runt i AIK:s straffområde och när den damp ner framför fötterna på Emma Åberg-Zingmark stod det 1–0.

Problemen på fasta fortsatte en kvart senare när en Umeåhörna hittade Henna-Riikka Honkanen på första stolpen som skarvade in 2–0.

Stockholmslagen i botten

– Jag tycker vi jobbar metodiskt och vi har fått bra utdelning på fasta. Ett kliv framåt, sa Emma Åberg-ZIngmark till Viaplay efter första 45.

AIK hade problem att skapa något riktigt vasst i jakten på en reducering. Bästa chansen dröjde till 70:e minuten när Honoka Hayashi drog ett vinkelskott i första stolpen.

– Klart det är skitsurt, vi gör det väldigt svårt för oss och släpper in tidiga mål igen. Vi har svårt att göra mål och skapa chanser, säger Jennie Nordin efter matchen. .

För Umeå betyder segern att man lämnar den absoluta botten och hoppar upp på niondeplats med sina sju poäng. AIK är jumbo tillsammans med Djurgården och Brommapojkarna (som båda har en match mindre spelad) på sina tre pinnar.

– Vi behöver höja oss, det här är inte bra nog.

I nästa omgång väntar derby mot just Djurgården.