Polisen vill inte svara på kritiken

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Polisen har sällan kommenterat kritiken från fotbollsklubbar och supportrar i samband med villkorstrappan.

Sportbladet har försökt få tag i Nationella operativa avdelningen, Polisen Region Stockholm och Per Engström som är huvudansvarig för polisens idrottsråd – men de väljer att avböja.

För två år sedan gick Polismyndigheten in med en hårdare linje mot fotbollsklubbar och supportrar i syftet att gå till botten med pyroteknik och ordningsstörningar. Strategin fick stark kritik från såväl klubbar som supportrar – men polisen låg lågt och bemötte sällan kritiken.

I samband med Sportbladets publicering av intervjun med Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson och Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer har Sportbladet försökt nå Nationella operativa avdelningen och Per Engström, huvudansvarig för polisens idrottsråd, för att bemöta kritiken och frågorna som förekommer i artikeln. Men Nationella operativa avdelningen och Per Engström avböjer en intervju via mejl – i stället hänvisar de till Polisen Region Stockholm, som ansvarade över villkorstrappan och idrottsrelaterad brottslighet 2019.

”Pågår arbete inom Polismyndigheten”

När Sportbladet söker Ola Österling, pressekreterare hos Polisen Region Stockholm, hänvisar han först tillbaka till Noa.

– Det är ju Noa (Nationella operativa avdelningen) du ska prata med, att prata om det som hände för två år sedan vet jag inte om det är så passande, säger Ola Österling till Sportbladet.

Men sedan bemöter han Sportbladets artikel om villkorstrappan i ett mejl:

”Polisen i Region Stockholm har utvärderat fotbollssäsongen 2019. I den utvärderingen har samtliga polisregioner och klubbar i Allsvenskan yttrat sig och kommit med synpunkter. Polisen har tagit fasta på dessa synpunkter och de är värdefulla i det fortsatta arbetet med att skapa trygga och säkra evenemang för alla. Just nu pågår det ett arbete inom Polismyndigheten med att ta fram en inriktning gällande trygga och säkra idrottsevenemang, och vi får återkomma när den är färdigställd och beslutad”, skriver Ola Österling i mejlet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.