Finland förlorade viktiga ödesmatchen

Publicerad 2020-11-18

Teemu Pukkis mål var inte tillräckligt när Finland förlorade borta mot Wales.

Det var en av Finlands viktigaste matcher någonsin.

Men Finland förlorade borta mot Wales med 1–3 och missade att avancera i Nations League.

Dystert var det även för Erik Hamrén som fick avsluta sin sejour som Islands förbundskapten med ännu en förlust.

Finland var 90 minuter från ännu en fantastisk fotbollshöst.

Förra hösten kvalificerade man sig för sitt första EM någonsin. Den här gången kunde man ta sig vidare till Nations Leagues A-grupp.

Men Finland hamnade i en tuff sits tidigt i matchen. Vänsterbacken Jere Uronen, med ett förflutet i Helsingborg, fick rött kort redan efter 12 minuter. Kvarten senare sköt Harry Wilson in 1–0 för Wales.

Med en man mindre på planen blev det tufft för Finland och en minut in i andra halvlek sköt Daniel James in 2–0. Teemu Pukki reducerade visserligen men mer än så blev det inte för finländarna som förlorade med 1–3.

”Är väldigt stolt”

Därmed vinner Wales gruppen på 16 poäng, fyra poäng före Finland, och avancerar till Nations Leagues A-grupp.

– Jag är väldigt stolt över hur vi kämpade, vi såg till att det blev match. Ett bra år har det varit, men synd att det slutade så här. Vi har visat att vi hör hemma i B-divisionen och är nära A-divisionen, säger målvakten Lukas Hradecky till Viaplay enligt Yle.

En liten tröst för Finland är dock att man kommer att få en lättare väg till kommande VM. Bosnien förlorade nämligen mot Italien, ett resultat som gör att Finland kommer att hamna i seedningsgrupp tre.

Erik Hamrén fick avsluta sin sejour som tränare för Island med ännu en Nations League-förlust. Mot England förlorade man med 0–4 efter att supertalangen Phil Foden gjort två mål för engelsmännen.

Norrköpings 17-årige supertalang Isak Bergmann Johannesson fick göra sin landslagsdebut när han ersatte Birkir Bjarnason i 88:e minuten.

Det isländska landslaget förlorade samtliga sex Nations League-matcher och får spela i B-divisionen framöver.

Danmark hade chansen att vinna sin A-grupp vid seger borta mot Belgien. Men belgarna tog ledningen efter tre minuter och var ett nummer för stort.

Belgien vann med 4–2 och vinner gruppen på 15 poäng, fem poäng före Danmark och England.