Succédebut för Sana

GÖTEBORG. Han har inte spelat match eller tränat med ett lag på tre månader.

Mot Mjällby dominerade Tobias Sana ändå.

– En gamechanger, säger Häcken-tränaren Per-Mathias Högmo.

Skilsmässan från IFK Göteborg blev brutal. Tobias Sana blev avstängd efter en händelse i omklädningsrummet i matchen mot Kalmar FF. Efter långa förhandlingar kom parterna överens om att bryta kontraktet. 

Kort därpå - klar för lokalrivalen Häcken. Och direkt hyllad av sin nya hemmapublik på Bravida Arena när han byttes in med 25 minuter kvar.

PLUS: Allsvenskan inifrån: Så värvade Hammarby jättetalangen gratis


– Det är kul att vara tillbaka. Kul att få spela fotboll igen, det jag känner att jag är bäst på att göra. Jag ville in och röra om lite i grytan.

Och det kan man lugnt säga att Sana gjorde. Första gången han rörde bollen slog han en tunnel. Andra gången sköt han tätt utanför med en tåpaj. Och kort därpå var han direkt inblandad i Häckens segermål, där Mikkel Rygaard till slut kunde skjuta in matchens enda mål.

– Han var en gamechanger, säger Per-Mathias Högmo.

Sana, i en ny roll som vänsteranfallare, log han när han fick höra det. 

– Väldigt kul att han säger så. Jag har inte spelat fotboll på tre månader, och det kan man ju säga inte är det optimala för en 33-åring… Jag har hållit igång på gym och kört individuell träning i Angered. Men jag har inte kunnat träna kollektivt med något lag utan har bara haft tre träningar under förra veckan med Häcken. Så det kommer att bli bättre. 

Han fick beröm av Högmo, men också en del kritik. Häcken-tränaren vill att hans vänsteranfallare ska hålla sig där, och inte ge sig in centralt och sno platsen för Simon Gustafson. 

– Jag ska vara lite bredare. Men med tanke på att vi bara haft tre träningar tillsammans ännu så kommer det bli bättre när vi lärt känna varandra. Jag ska komma högre upp så att Simon får ytan centralt med sitt fantastiska fotbollshuvud. Vi ska slå våra huvuden samman, då tror jag att vi kan ha roligt ihop. 

Segern mot Mjällby innebär att hans nya lag är tillbaka i serieledning med tolv omgångar kvar.

– Det är kul, och det är såna här segrar vi behöver när vi ligger där uppe. Är man ett bottenlag så får man inte dem med sig. Det är de skönaste vinsterna. 

Tobias Sana hoppade in för Häcken mot Mjällby.
Tobias Sana hoppade in för Häcken mot Mjällby.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.