”Skriker mycket i mitt huvud”

Kosovare Asllani om utmaningarna i Spanien

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Flytten in under drömklubben Real Madrids vingar har varit fantastiskt på många sätt, men inte på alla.

Kosovare Asllani hatar att förlora vilket hon tvingas göra ofta i ett nykomponerat lag.

– Jag skriker mycket i mitt huvud..., säger landslagsstjärnan.

Efter sommarens VM-succé lämnade Kosovare Asllani Linköping för ett äventyr i damfotbollens nya Europa.

Hon blev den första prestigevärvningen i Real Madrids nya satsning, den här säsongen fortsatt under namnet CD Tacón. Snart följde landslagskompisen Sofia Jakobsson efter.

Svenskorna är hörnstenar i ett bygge som ska hålla på allra högsta internationella nivå. Ännu så länge är det inte starkt nog att göra stort väsen av sig i spanska ligan.

Debuten mot Barcelona slutade med 1–9. Det har blivit sen seger men två förluster det.

Hörnstenar

För Kosovare Asllani innebär det en utmaning.

— Jag hatar att förlora, det är det värsta som finns. Det är en prövning varenda match. Men man måste se det i det långa loppet. Jag har aldrig tagit mig an en sådan här utmaning tidigare, men jag vet att vi är hörnstenar i det här laget.

– Det är klart att man, även om man inte är van vid att förlora, måste vara realistiskt och vet att det kommer att ta tid, säger anfallsstjärnan.

Hur gör du för att avreagera dig?

– Ja (skratt) det har varit en prövning. Jag skriker mycket i mitt huvud... Men det är skönt att man har andra internationella spelare bredvid sig. Man får ta djupa andetag och tänka på att vi är i en process och behöver mer tid tillsammans och tålamod för vi kommer bara att bli bättre.

Hon var dock väl medveten om omställningen när hon kom till Spanien.

– Det är nästan förväntat. Vi har ett helt nytt lag och fått in en hel del internationella spelare nu. Vi (hon själv och Sofia Jakobsson) är hörnstenar till det lag som kommer att bli ett världslag när vi bara får lite mer tid, säger hon.

”De bestämmer”

Medan många stora herrklubbar i Europa satsat på damsidan är Real Madrid sent ute. Kosovare Asllani är en av de som stått upp och kritiserat klubben, som hon älskar sedan barnsben.

Nu är hon en del av giganten. Samtidigt infogad under Real Madrids mediestrategi vilket innebär att spelarna inte får tala med media hur de vill.

I samband med matchen mot Barcelona fick flera svenska medier på plats nobben.

Asllani och Jakobsson i FC Tacon.
Asllani och Jakobsson i FC Tacon.

Hur ser Kosovare Asllani på det?

– Real Madrid äger oss och bestämmer. Det förhåller vi oss till.... Jag säger att ni (som var på plats) inte har gjort er research. För de har haft det ganska stängt hela tiden och sagt att när de har något att säga kommunicerar klubben det.

När hon är i landslagets dress är det fritt fram att snacka. I morgon spelar Sverige EM-kval mot Slovakien på Gamla Ullevi i Göteborg.

Då finns det mycket som talar för att Kosovare Asllani får vinna igen.

Men det finns förstås utmaningar även me dett motstånd som Slovakien.

– Det är ett fysisk lag som jag tror är bättre än både Lettland och Ungern. Det är ett målsnålt landslag som släppt in ett mål per match i de senaste fem landskamperna, säger hon och påpekar:

– De kommer att krympa ytorna för oss och det gäller för oss att få fart på vårt passningsspel och hota dom på de ytor de bjuder på.

Guider internationell fotboll:

Allt om Champions league Allt om Europa league Allt om EM-kvalet herrar Allt om EM-kvalet damer

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.