Segui: ”AIK borde kalla till ett stormöte”

Publicerad 2018-09-27

AIK jagar guld.

Då släpper Johan Segui en bok om kontroverserna i föreningen.

Den förre AIK-bossen har fått kritik för tajmningen.

– Det är lite infantilt, säger Segui om kritiken.

Johan Segui har själv valt mötesplatsen. Det småregnar ute och blåser rejält när den svenske fotbollsledare som kanske upplevt flest mediala stormar lägger handen på statyn av Isidor Behrens och Putte Kock som finns placerad utanför Friends Arena.

Känner 51-åringen, som haft alla möjliga och omöjliga roller i föreningen, att han är en historisk AIK-ledare på samma nivå?

– Det går inte att jämföra mig med de där två. Det vore extremt förmätet. Det är ju klubbens grundare och den andre en av de största legendarerna. Jag är bara glad att få bära samma klubbnål.

Nu har han alltså skrivit en bok. En självbiografi som spänner över ungdomsåren på Södermalm, tiden som medlem och talesperson för Hells Angeles och de tolv åren som förtroendevald i AIK.

Varför skrev du en bok?

– Det har jag frågat mig ungefär 1000 gånger under processen. Men ett förlag ställde frågan och jag sa instinktivt nej. Dels för att det är en jobbig process, men också för att det är lite utelämnande. Men efter lite tjatande sa jag ja, om jag fick göra det på mina premisser.

”Hade spökskrivare först...”

Den första: att han fick lång tid på sig att skriva och fundera. Den andra: att han fick skriva själv.

– Först hade jag en spökskrivare. Då satt vi och pratade, hej och hå liksom. Men när första utkastet kom kände jag: det här är inte mina formuleringar, inte mitt språk.

Det är det sannerligen i den färdiga versionen. Seguis mustiga språk, alltså. "Det här är min möjlighet att utdela några välriktade kängor mot oförrättens utövare med sina lakejer" och "Vartenda dokument, anteckningar, mail, sms, you name it, allt har jag sparat. Jag har sparat allt för att jag visste när jag tackade ja 2005 att skitsnackarna en dag skulle dyka upp med sin dynga" är typiska formuleringar.

Boken innehåller en hel del detaljer om alla konflikter som skakat AIK de senaste åren. Segui vill förstås ge sin version om styrelsebråk, hemliga intriger och feta krisrubriker. Många supportrar har ifrågasatt tajmningen: varför lansera en bok som riskerar att skapa splittring och schismer inom AIK mitt under en brinnande guldstrid?

Hur ser du på den kritiken?

– Jag kan köpa resonemanget. Att folk tycker och tänker om saker, men saken är att boken skulle ha släppts förra året till bokmässan. Men det drog ut på tiden. Sen har man planerat det utifrån det här årets bokmässa och det är inget jag styr över.

Segui ger inte mycket för kritiken om att boken skulle kunna få negativa konsekvenser för AIK.

– Jag är rätt säker på att AIK:s motståndare inte kommer spela bättre fotboll för att jag har släppt en bok. Eller att AIK kommer spela sämre. Det är lite infantilt att säga så. Det min bok handlar om är historien. Den går inte att ändra på. Sen nyheten om min bok släpptes har AIK torskat mot Norrköping och vunnit derbyt mot Hammarby, de leder serien med sex poäng och kommer jogga hem skiten, säger Segui och fortsätter:

– Det blir lite... jag fattar att kritiken kommer. Men ska ingen (i AIK) prata med Aftonbladet eller Expressen heller då – för att det kan störa?

”Säger bara: fan vad roligt?”

Han har heller inte fått några negativa reaktioner från någon i klubben.

– Jag är ofta nere på träningarna och har träffat Björn Wesström och Rikard Norling. De säger bara: "fan vad roligt" om boken.

Är det smickrande att du ändå tillskrivs stor betydelse? Att folk tror att din bok kan påverka på det viset?

– Det är väl klart att det är. Men så är tidens tand. Sociala medier: folk skriver saker utan att tänka sig för. Men oavsett om man delar folks uppfattningar eller inte så tycker jag att vi ska respektera alla i AIK. Alla ska ha rätten att tycka och tänka. När vi väl vinner guld kommer vi alla fira tillsammans.

I boken verkar det som om Segui har haft många fiender under tiden i AIK. Segui beskriver hur han fått orättfärdigt mycket skit och blivit huggen i ryggen.

Blir du mer orättvist behandlad än andra?

– Ja, absolut. Det finns flera anledningar till det. Det handlar om min egen ryggsäck, även om jag inte alltid packat den själv. Men vi bär med oss vår ryggsäck. En annan grej är att jag alltid har följt statuterna som vi bestämt och det är aldrig någon reporter som fått inside eller förhandsinformation från mig. Jag har hellre aldrig sett något egenvärde i att framhäva mig själv som duktig. Men ju bättre det gått för AIK så har det kommit in "proffs" som ska förklara saker för oss som tidigare stått med skit upp över öronen och skyfflat för AIK. Det är rent sagt oförskämt.

Segui menar att han bryr sig om sakfrågor, medan andra ofta sänker sig till en lägre nivå.

– Det är något som följt mig överallt. I stället för att kritisera sakfrågor eller beslut så viftar man med min bakgrund: "Kolla, du har ingen akademisk utbildning". Nej, men det hade ju inte Lennart Johansson heller? Det finns mängder av såna människor. Men det är inte avgörande vilken utbildning du har. Sånt är tröttsamt.

Varför har du ingen roll i AIK fotboll i dag?

– Därför att jag inte fått frågan och därför att jag aldrig någonsin under min tid i AIK har aspirerat på att någon roll. Jag har alltid fått frågan ställd till mig. Jag är inte säker på att jag skulle tacka ja i dag om jag fick en fråga. Entusiasmen för AIK finns kvar, men om jag ska ha en roll i AIK så måste det passa mig som den personen jag är i dag. Det måste också få en verkningsgrad som är bra för AIK. Jag skulle aldrig ta någon hittepåroll för att jag har blivit felbehandlad eller så.

”Folk armbågas och snackar skit”

Tiden i AIK tärde också på Segui och han berättar att han tröttnade på alla infekterade intriger.

– Det är tufft. Folk armbågas. Folk snackar skit och det får man ta. Men jag vet hur ledsen man blir när man sitter och läser tidningen och vet att det som står där inte är sant.

Har du själv snackat skit då? Varit med och intrigerat?

– Det är en relativ fråga, säger Segui och skrattar lite.

– Så här: om jag hade gjort det så hade ingen någonsin kunnat peta mig från den högsta positionen (i AIK). Det hade varit en omöjlighet. Om jag hade omgett mig med en trojka av folk, gett tjänster och gentjänster så hade det varit omöjligt att peta mig. Det hade inte gått.

Vad jobbar du med i dag?

– Nu har ju boken varit i fokus ett tag. Men jag har haft lite ströuppdrag. Jobbar på en promotionfirma. Men mest har jag varit ledig. Jag har behövt det. Privatlivet har prioriterats. Familjen var åsidosatt sista åren då det bara blev fokus på att överleva och andas.

Saknar du rampljuset som kommer på köpet med en tung roll i AIK?

– Nej, inte rampljuset. Det kommer per automatik. Men för att prata kocktermer: jag saknar att smaka av såsen medan man tillagar den. Att vara delaktig när någon händer. Jag känner ofta: "vi skulle göra så eller så". När man är mitt inne i det så kan man gå från noll till hundra direkt, men som någon utanför så kan man skicka ett sms med ett råd och skriva: "gör vad ni vill med det". Ibland plockas det upp, ibland inte.

Uppmärksamheten är Segui dock inte intresserad av, säger han.

– Jag fick vistas mycket i rampljuset när det har varit skit (i AIK). För då gömmer sig alla andra. Då vill ingen annan vara med. "Du är så jävla bra på det, Johan". Men det har varit mitt ansvar, min roll. Det värsta jag vet är folk som bara kliver fram när allt funkar. Men jag gillar inte rampljuset. Jag vill vara i ett lag, en enhet.

Vad är bäst med AIK just nu?

– Att vi med näbbar och klor försöker kolla ihop AIK trots att det finns sprickor i fasaden. Vi tätar alla hålen som fanns. För vi ska göra det här nu (ta SM-guldet). Det har bytts styrelser och varit hårda ord, men nu finns en slags tystnad i AIK. För vi ska inte tappa det där guldet. Om vi inte vinner... om det stormat i AIK tidigare så är det ingenting om vad som kommer hända då. Men det är en fantastisk känsla: vi håller ihop och lägger klubbgrollet åt sidan.

Vad är sämst med AIK just nu?

– Det sämsta är att vi inte lägger all skit på bordet och pratar i klartext med varandra. Det borde kanske kallas till ett stormöte där vi berättar varför vi tycker och tänker olika om vissa grejer. Hur tar vi oss framåt? Det skulle alla föreningar må bra av.