”Det är inga problem – inget konstigt”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MAGNUS SANDBERG

FOTBOLL

Här tränar Hammarby trots nedstängd verksamhet

Hammarby har stängt ner verksamheten – men ett fåtal a-lagsspelare är i träning på Årsta IP.

Inga problem, menar tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson.

– Det känns fullt normalt. För mig är det inte konstigt om friska spelare tränar, säger han.

Ett mindre gäng spelare, bland annat Vladimir Rodic och David Accam, var ute och tränade på Årsta IP under onsdagen. Covid-utbrottet har slagit hårt mot Hammarby – stora delar av truppen är smittade eller har symptom – och klubben har sedan några dagar tillbaka stängt ner den kollektiva verksamheten. Därför har Bajen inte kunnat genomföra kvartsfinalen mot Trelleborg, vilket ställt till det i planeringen av svenska cupens slutspel.

”Det känns fullt normalt”

Men betyder det att konstaterat friska spelare inte får träna?

Nej, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson.

– Jag kände inte till att Hammarby hade spelare i träning. Det gjorde mig överraskad, men eftersom det gäller friska spelare gör det samtidigt mig inte överraskad, säger han och fortsätter:

– Det är inga problem om friska spelare tränar. Hammarby har inte angivit att hela truppen varit smittad. Det har hela tiden funnits ett antal friska spelare. Det är inga konstigheter. Det lägger tävlingskommittén ingen värdering i. Det känns fullt normalt att friska spelare tränar.

”Det är en fråga för Hammarby”

Christer Gustafsson ser ingen motsättning i att låta ett antal friska spelare tränare utomhus på träningsanläggningen, samtidigt som man stänger ner verksamheten för de som har symptom eller är bekräftat smittade.

– Det är helt en fråga för Hammarby och deras medicinska organisation. Vi är inga kontrollanter eller poliser i de här frågorna.

Gustafsson avslutar:

– Det här är det största utbrottet vi varit med om i svensk fotboll, så är det. Hammarby har följt rekommendationerna, stängt träningarna och testar alla spelare. Men att friska spelare tränar enskilt ser jag som fullt normalt.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Foto: MAGNUS SANDBERG
Foto: MAGNUS SANDBERG

”Det handlar om sex spelare”

Sportchefen Jesper Jansson har fullt sjå med att hantera covid-utbrottet. Han berättar att träningsanläggningen är nedstängd, men att enstaka konstaterat friska spelare tränat i liten grupp på träningsplanen.

– Vi har gjort masstester på hela a-truppen i fredags och i måndags. Vi hade 16 spelare och fem ledare smittade. Alla smittade och alla med symptom hamnade i karantän. Men de som har fått två negativa tester har tränat utomhus under veckan i mindre grupp. Det handlar om sex spelare. Det gäller även Stefan Billborn och målvaktstränare Mikael Olsson, som också har två negativa tester. Dessutom har vi ett fåtal spelare som har kört rehab utomhus.

Jansson är nöjd med att tävlingskommittén delar Hammarbys syn på saken.

– Det är tacksamt. Vi har informerat TK hela vägen om situationen. För att vara på den säkra sidan har vi dessutom masstestat hela vår U23-trupp nu också. Viktigast är att vi stoppar smittspridningen.


MISSA INTE: Allsvenska bibeln – 204 fullmatade sidor

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.