Straff på övertid räddade 1–1 för IFK Göteborg

Uppdaterad 2021-03-05 | Publicerad 2021-02-28

Simon Thern i debuten.

GÖTEBORG. Nyförvärvet Simon Thern hoppade in när IFK Göteborg räddade cupchansen via 1–1 på en straff i tredje övertidsminuten.

Nu väntar en ren gruppfinal – mot IFK Norrköping.

– Det blir roligt! säger Thern.

IFK Göteborg

Efter IFK Göteborgs målfest i den första cupomgången – 4–3 borta mot Sandviken – var det svårare att spräcka nollan för ett 3–5–2-spelande hemmalag mot Gif Sundsvall på ett soldränkt Valhalla.

Brände chanserna

Blåvitt, med nyförvärvet Simon Thern på bänken, hade bra lägen för återigen pigge Tobias Sana, Pontus Wernbloom, Kevin Yakob och Alhassan Yusuf utan att få till ett ledningsmål.

I stället avslutades första 45 minuterna med ett jätteläge över för Pontus Engblom efter en hörna för Giffarna.

Blåvitt fortsatte att ha bollen under den andra halvleken men när det var utan kreativitet och tempo blev det långt mellan halvchanserna.

I stället utnyttjade Giffarna effektivt ett omställningsläge på högerkanten när Linus Hallenius slog till i 63:e minuten.

Hallenius, som var aktuell för IFK Göteborg förra året (men då hamnade i IFK Norrköping) fick bollen lite turligt via Mattias Bjärsmyr och styrde måltjuvsmässigt in 1–0.

Thern debuterade

Nyförvärvet Simon Thern kom in på planen i 73:e minuten när IFK-tränaren Roland Nilsson gjorde ett trippelbyte i ett försök att få fart på sitt lag.

Trycket ökade från IFK Göteborg med Sana och inhopparna Thern och Hosam Aiesh på planen samtidigt men Sundsvall försvarade sig bra.

IFK Göteborg räddade chansen till avancemang i cupspelet genom en straff i tredje och sista övertidsminuten efter att Alexander Jallow rivts omkull.

Tobias Sana klev fram och satte straffen säkert till slutresultatet 1–1. Det innebär att det blir en ren gruppfinal mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg nästa helg.

Thern möter sitt förra lag

Ett återseende direkt för Thern som tillhört Peking de senaste tre säsongerna.

– Många av dom jag har spelat med är ju fortfarande kvar, men jag har inte jättekoll på hur de har förändrat sitt spel med Rikard Norling som tränare.

– Under förra säsongen hade dom lite svårt med det kollektiva försvarsspelet och det skulle jag tro att de har jobbat med. De kommer vara svåra att få hål på, säger Simon Thern.

Mittfältaren har inte haft så mycket kontakt med sina före detta lagkamrater om att hans tidigare lag möter hans nya på PlatinumCars Arena i Norrköping nästa söndag.

– De har varit lite grattismeddelande efter klubbytet, men inte så mycket angående den matchen. Det kanske blir lite mer under den här veckan som kommer nu... säger Thern med ett leende.

För IFK Göteborg krävs det seger i den rena gruppfinalen för att sig vidare. För IFK Norrköping räcker det med oavgjort efter söndagens 4–1-seger borta mot Sandviken för avancemang till Svenska Cupens kvartsfinal.