SvFF om dömde domaren: ”Han har svikit svensk fotboll”

Nära kollegan och stjärndomaren: ”Tragisk historia”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

De har känt varandra i många år och dömt många matcher ihop, i Sverige och utomlands.

Men domarkollegan upptäckte inte kollegans brottslighet eller stora spelande.

– Jag visste ingenting. Hela historien är tragisk, säger han.

Uppgifterna om toppdomarens brottslighet slog delvis ned som en bomb i höstas när mannen häktades misstänkt för grova bedrägerier i mångmiljonklassen.

Under fredagen dömdes mannen till fängelse i hela 4,5 år.

Sportbladet har pratat med en av mannens kolleger, en annan svensk stjärndomare som känt den dömde domaren väl i många år och dömt åtskilliga matcher med honom i Sverige och utomlands.

– Allt det som har kommit fram nu – det har varit nyheter för mig. Jag vet att det har funnits de som säger att vi som dömt med honom borde ha vetat, men jag har inte känt till det här.

”Begränsad grupp”

– Om några har vetat så har det varit en begränsad grupp av människor, säger stjärndomaren.

Hur är det möjligt? Ni reser tillsammans, dömer matcher och kommer nära inpå varandra. Upptäcker man inte sådant?

– Vet du allt om dina närmaste kolleger? Jag tror inte det. Vissa saker går att dölja. Jag umgås inte så privat med mina domarkolleger heller. Det är mycket fokus på själva uppdraget, matchen vi ska döma och förberedelserna.

– XX (dömde domaren) har alltid varit professionell i sina uppdrag och förberedelser, säger kollegan.

– Hela historien är tråkig och tragisk. Vi får skriva på ett avtal inför varje säsong kring att man inte får spela och satsa pengar på matcher. Det är jävligt synd om alla som har den typen av problem – och det blir ännu värre när man blandar in sitt eget yrke i det, säger stjärndomaren.

Borde du ha sett några varningssignaler, ställt frågor?

– Jag kommer inte ändra i något i hur jag uppträder mot mina kolleger. Det är inte min uppgift, det är mer arbetsgivarens, förbundets uppgift.

Slog larm tidigt

Har du försökt höra av dig till honom efter det som har hänt via några mellanhänder eller kommer du göra det nu?

– Alla människor behöver en stöttande hand, men jag vet inte. Jag har inte funderat så mycket på det. Domen har ju precis kommit och det har ju inte gått att prata med honom sedan i september (när kollegan häktades).

Även om den dömde domarens problem och ageranden uppges ha varit okända för många så fanns det de som slog larm.

En av de målsägande i rättegången, lärde känna den dömde mannen vid en domarkurs, anade oråd när en större summa lånade pengar inte betalades tillbaka samtidigt med andra märkliga omständigheter och slog larm till Svenska fotbollförbundets domaransvariga i början av 2020.

Han dömde dock vidare i matcher på högsta nivå fram till att han häktades i september.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Håkan Sjöstrand

SvFF utreder nu vad som hänt.

– Vårt fokus är först och främst på hur vi hanterat och agerat samt att se över våra rutiner, inte på om eller vem som eventuellt gjort något fel. Men först måste vi se över detta som sedan får vägleda oss, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– Fanns det information och signaler som vi borde varit mer vaksamma på? Behöver vi förstärka vår information och utbildning gällande till exempel spelfuskrelaterade frågor?

Ingen bra representant

– 4,5 års fängelse är en väldigt allvarlig dom och grov brottslighet, och man får inte glömma att det ligger 2 500 sidors förundersökning och polisiär utredning bakom.

När är SvFF:s egen utredning klar?

– Det är svårt att sätta ett slutdatum. Det viktigaste är att det blir korrekt och gediget.

Den dömde domaren är avstängd från att döma matcher i 15 månader sedan det framkommit att han spelat på allsvenska matcher.

Kan han någonsin återkomma som domare?

– Det är helt oacceptabelt att spela på andra allsvenska matcher eller spelfusk överhuvudtaget. Nu pågår det dessutom en förundersökning om han spelat på egna matcher. Den typen av handlingar är inte förenliga om man ska vara en bra representant för svensk fotboll. Då har man svikit svensk fotboll och i detta fall även alla svenska domare, säger Håkan Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.