Ny miljonsmäll för Svenska fotbollförbundet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Uteblivna publikintäkter på fyra och en halv miljon på grund av pandemin.

Dessutom kostar flytten av två landskamper kring ytterligare två miljoner kronor.

– Det blir röda siffror hos oss, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Coronapandemin är utmanande för samhället på många fronter. Fotbollen navigerar framåt bland nationella regelverk och internationella protokoll.

Att landslagsfotbollen spelar inför tomma läktare har fansen och Svenska fotbollförbundet blivit vana vid.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det innebar uteblivna intäkter på omkring 20 miljoner kronor under september då världsmästaren Frankrike och Europamästaren Portugal besökte Friends Arena.

Nu väntar en ny miljonsmäll för Svenska fotbollförbundet.

På torsdag spelar Sverige en vänskapslandskamp mot Ryssland. Matchen skulle spelas i Solna, men har flyttats till Moskva eftersom Sveriges regler som förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länderna samt Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz inte gör några undantag för elitidrottare.

SvFF får stå för resekostnader för landslaget.

Dessutom får förbundet flytta sitt värdskap av U21-landskampen mot Armenien till neutral plan i Polen.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Kostnaderna för resa och uppehälle till Ryssland uppgår till nästan en miljon kronor och de uteblivna publikintäkter till nästan 4,5 miljoner.  Flytten av U21-landskampen till Polen där SvFF får stå för värdskapet hamnar också på minst 800 000 kronor, men hamnar nog med allt säkerhet när allt är klart på uppåt en miljon kronor. Sammantaget innebär detta ökade kostnader på cirka 6,5 miljoner i en redan väldigt ansträngd ekonomi, beskriver Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett meddelande till Sportbladet.

Dessutom kommer Sverige att få arrangera en match mot Ryssland på hemmaplan i framtiden.

– Vi ska göra vad vi kan för att det ska bli en returmatch utan att fastställa tidpunkten för det, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

SvFF:s företrädare är kritiska till den svenska regeringen som inte återkommit kring önskemålet att få till ett undantag för fotbollsspelarna, som finns för andra arbetsgrupper.

– Jag kan med gott samvete säga att vi har ansträngt oss till det yttersta för att få det undantag som krävs för att matcherna ska kunna spelas i Sverige. Redan den 27 augusti tillskrev vi regeringen i ärendet, vi har därefter vid ett flertal tillfällen påmint, sökt dialog och förklarat vikten av att vi åtminstone får ett besked, säger Håkan Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.