Damlandslaget i fotboll

Landslaget kritiserar Qatar-VM: ”Vi hade inte spelat”

Av: 

Anna Rydén

Henrik Lundgren

FOTBOLL

Damernas fotbolls-EM spelas i England.

Herrarnas VM i Qatar.

– Hade det varit ett dam-VM så vet jag att vi inte hade spelat. Det hade ingen gått med på, säger Olivia Schough.

I vinter ska fotbolls-VM för första gången spelas i arabvärlden. Valet av Qatar som värdnation är kontroversiellt och flera länder har protesterat mot beslutet.

Det svenska damlandslaget, som just nu laddar för sommarens fotbolls-EM, är starkt kritiskt till att Fifa har valt att låta Qatar stå som arrangör för herrarnas VM i vinter med tanke på landets syn på mänskliga rättigheter.

– Det är väldigt speciellt att det ska spelas där. Jag tycker det är helt sinnessjukt att det läggs i Qatar när man vet att förhållandena i det landet är väldigt strikta, säger Nathalie Björn.

– Hur allt har gått till… Det är helt fruktansvärt hur de har hanterat de som har jobbat där. Mänskliga rättigheter fungerar inte alls som det ska där. Så frågar du mig så skulle jag aldrig åkt dit, säger Olivia Schough.

Olivia Schough.

”Ingen hade gått med på det”

Fridolina Rolfö, till vardags i Barcelona, tycker att spelare som ska spela mästerskapet borde ta ställning.

– Jag hade absolut tagit ställning och sagt vad jag tycker och tänker om det, om jag hade varit en person som skulle spelat det mästerskapet, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

Det norska herrlandslaget är ett av de landslag som tagit ställning och tydligt markerat mot att VM spelas i Qatar. De gjorde det genom att bära tröjor med texten ”Human Rights on and of the pitch” under VM-kvalet. Något det svenska landslaget inte gjorde. Blågult ville snarare framföra att det är viktigt att belysa frågorna om missförhållanden i värdlandet.

Det fick Chelseas svenska kapten Magdalena Eriksson att efterlysa att fler manliga spelare borde använda sina plattformar och ta ställning. Mittbacken har tidigare varit inne på att det är omöjligt för henne att åka till Qatar då homosexualitet är olagligt. Något som gör att flera svenska spelare inte hade velat spela om det hade arrangerats ett dam-VM där.

– Nej, det hade jag inte, säger Nathalie Björn.

Varför inte?

– Man ska inte blanda fotboll och politik men det är klart att någonstans känner man ju själv vad ens värdegrund är. Jag tror inte att vårt landslag hade känt sig bekväma med att spela där. Inte med de regler som det landet har.

Hon får medhåll av Olivia Schough som tar det ett steg längre.

– Hade det varit ett dam-VM så vet jag att vi inte hade spelat. Det hade ingen gått med på. Så som vi har pratat om det så kan jag inte se att någon skulle ställa upp på det.

.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

De svenska spelarna tippar EM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Qatar

Fotbolls-EM