Bank: Det här var inte fotboll – det var matte

NICE. Efter två matcher, sex poäng, 5–1 och 35 avslut mot Thailand.

Nu börjar VM.

Jag vet inte om Sverige blev mer redo av det här.

De var kanske hundra, kanske fler än så, och de verkade ha det riktigt trevligt i solen. De hade thailändska flaggor, thailändska trummor, thailändska sånger (Hua Hin med bollen i mål) och en thailändsk insikt om att det inte kan vara dåligt för sporten hemma i Thailand att deras kvinnor tagit sig till sitt andra raka VM-slutspel i fotboll.

Thailand hade alltså förlorat med 13–0 i en öppningsmatch som lämnade oss med en diskussion om det är rimligt eller civiliserat att en mästare och ikon som Megan Rapinoe firar ett förnedrande 9–0-mål som om hon avgjort en final.

Men här stod ändå hundra, kanske fler, thailändska fans och stöttade sina spelare.

Det var väldigt fint. Framför allt var det bara en udda detalj i vad som måste ha varit den märkligaste mästerskapsmatch ett svenskt landslag någonsin spelat.

VM:s snabbaste mål

Bollen är inte rundare än att ett lag som kan anfalla ofelbart kommer att kunna göra väldigt många mål mot ett lag som saknar såväl fysik som den utbildning som krävs för att försvara sig mot det.

Det här var inte fotboll, det var matematik.

Hur många avslut? Hur många skott på mål? Hur många mål, och hur många avslut krävs för varje mål?

Om matchen förde något intressant med sig så var det att Peter Gerhardsson – iklädd Jan Björklund-skjorta – fick visa upp ett par verktyg till i Sveriges anfallsspel.

Fridolina Rolfö och, i större utsträckning, Lina Hurtig centrerade och gav Anna Anvegård understöd i mitten, medan Hanna Glas och Magdalena Eriksson startade sitt ytterbacksspel 20 meter högre upp. Elin Rubensson andravågslöpte från sin innermittfältsposition, och Sverige var noggranna med sina fasta situationer.

Linda Sembrant nickade in VM:s snabbaste mål på en Rubensson-frispark efter fem minuter. Kosovare Asllani tråcklade in en boll efter en retur. Rolfö skickade upp en mörsare i krysset via målvakten. 3–0 i paus, samma som USA.

Matematiken?

Jo, vet ni: Thailand satte ihop totalt tre passningar på offensiv planhalva på en hel halvlek. Caroline Seger hade ungefär 15 gånger fler på egen hand.

Noll luftmotstånd

Lina Hurtig åkte på en stämpling och ett skott på hakan, men annars fanns här noll luftmotstånd. Det såg väldigt mycket ut som det kan göra när man (med ”man” menar jag ”jag”) hittar en synnerligen svajig och olaglig stream från en försäsongsmatch där till exempel Bayern München möter ett lag från sjundedivisionen och joggar sig till 14–0 (Kwasi Okyere Wriedt fem mål). Men det här var alltså en match en dryg vecka in på VM, och nu börjar snart VM.

Sverige ska möta de otäcka världsmästarna USA i en match om gruppsegern, vi ska ägna en vecka åt att räkna slutspelsträd och fundera över om USA kan tänka sig en läggmatch – innan vi kommer på att ordet inte är uppfunnet i amerikansk idrottsvokabulär.

Vad kan vi ta med oss inför det, härifrån?

Absolut ingenting. Att Caroline Seger haft rätt sorts idéer och intentioner i sitt spel mot Chile och Thailand betyder absolut ingenting när hon ställs mot Jill Ellis och elva världsspelare. Att Fridolina Rolfö skickar upp ett skott från 20 meter mot ett thailändskt försvar väger inget när hon ska mäta sig med ett av världens fysiskt starkaste försvar.

Om något så är det alarmerande att Sverige spelade 90 minuter mot den här sortens motstånd och gjorde mål på en fast situation, en retur och ett skott utifrån, innan Lina Hurtig snyggskallade in 4–0 efter paus. Det går att tänka att laget är bättre balanserat för att möta bättre motstånd (Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius kommer att få mer att löpa på mot USA än mot Chile, för att ta ett exempel), men man måste kunna andra saker också.

Bara Janogy imponerade

Anna Anvegård löpte fint mot Chile, men löpte mest mot Thailand också – utan att foga någon annan egenskap till allt jobb. Rolfö byttes ut efter en blek halvlek. Den enda som imponerande tekniskt/individuellt var Madelen Janogy, som kom in efter paus.

Vad det nu betyder mot riktigt motstånd. Inför den här matchen försökte de svenska spelarna hålla masken när de pratade om att ha koll på Thailands omställningar, det var något med att ”21:an är snabb”.

Solen skiner fortfarande över Rivieran när jag skriver det här. Sverige har varit här på semester, joggat sig fram till världens enklaste seger, och på läktaren står en prinsessa, en herrförbundskapten och en thailändsk klack som alltjämt trummar på, trots sjutton insläppta mål på två matcher.

Det sista som hände här var att Elin Rubensson spikade in 5–1 på straff, men innan dess fick thaiklacken jubla åt ett riktigt fint avslutat kontringsmål, en boll som seglade över Linda Sembrant och slutade med att Thailand fick göra sitt första mål här i VM.

Målskytt: 21:an. Jag trodde vi hade koll på henne.