Janne: ”Jag är trygg i min roll”

Fullbordat fiasko och degradering till C-divisionen i Nations League.

Men Janne Andersson tänker inte avgå.

– Jag känner mig trygg i min roll, säger han.

Snacket om Janne Anderssons framtid tog fart på allvar efter 1–4-kollapsen mot Serbien i lördags och lär knappast avta nu...

För det blev bara 1–1 i ödesmatchen mot Slovenien, vilket innebär att fiaskot är fullbordat och att spel i C-divisionen väntar härnäst i Nations League.

”Vacklar inte”

Efteråt fick Janne frågor om sin framtid och EM-kvalet som stundar härnäst.

– Jag är inte en sämre förbundskapten i dag än jag var för ett eller två eller tre år sedan. Jag har mer erfarenhet och kompetens på det sättet och har dessutom en stab runtomkring mig som täcker upp och kompletterar på ett bra sätt. Jag känner att vi tillsammans är rätt gäng för att fortsätta framåt, säger han.

Har ditt självförtroende påverkats?

– Jag lever i en oerhört resultatfixerad tillvaro och när man inte har resultaten med sig så är det klart man börjar fundera. Men jag vacklar liksom inte i tron på det vi gör. Man mår ju oerhört mycket bättre när man vinner fotbollsmatcher än när man kryssar eller förlorar – det ingår i sakens natur – men jag tycker heller inte man bara ska se saker svart eller vitt, säger han.

PLUS: BANK: Katastrof – rätt ner i mörkret

”Påverkas inte”

På de senaste tio matcherna har det blivit två segrar, en oavgjord och sju förluster.

När Sportbladet frågar er läsare om Janne Andersson är rätt person att leda svenska landslaget svarar över 65 procent nej.

Påverkas du av sånt, Janne?

– Jag påverkas inte av det. Jag tycker det är tråkigt om personer inte tycker vi gör det bra och det fattar jag att de tycker när vi inte vinner matcher. Att människor som följer oss är besvikna, det har jag den största respekten och förståelsen för. Det är självklart. Jag hejar också på fotbolls- och handbollslag och blev jättebesviken när Drott åkte ur i handbollen flera gånger. Idrotten rör upp känslor, men vi som håller på med det här kan ju inte rätta oss efter undersökningar i tidningar, vad ni (media) ställer för frågor eller vad folk skriver i sociala medier. Jag har fått 50 sms nu i kväll, jag har ögnat igenom alla och samtliga var positiva, så det finns olika sidor av det där beroende på vem man frågar. Sedan finns det förstås en stor besvikelse men jag själv är nog den som är mest besviken.

Du säger att du är övertygad i din tro på dig själv, men känner du att det kan vara vettigt att ta en vecka eller två till att fundera?

– Inte nu, absolut inte. Jag har hållit på länge: 19 år i allsvenskan och sju år som förbundskapten, så jag har varit med förr när det gått emot och då gäller det att hitta vägen framåt, säger Janne Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.