”Inte rädd för att spela mittback igen”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Oväntad mittback senast.

I cupfinalen mot Malmö FF hoppas Jakob Johansson, 30, på en fortsatt stark defensiv.

– Det kommer att bli oerhört viktigt, men sen måste vi omvandla det till målchanser också, säger han.

Han hade inte spelat en tävlingsmatch från start sedan hösten 2018. Men i derbyt mot Häcken senast var Jakob Johansson tillbaka i en startelva igen. Som mittback.

– Det är klart att jag var lite osäker innan. Jag har spelat mittback tidigare, men i grund och botten är jag främst en innermittfältare. Men jag tycker det funkade bra och jag är inte på något sätt rädd för att spela där igen i framtiden, säger han. 

Det kan bli redan i kväll, då IFK Göteborg tar emot Malmö FF i cupfinalen på Gamla Ullevi. Poya Asbaghi tar inte ut vare sig matchtrupp eller startelva förrän på matchdagen, då det finns ett antal frågetecken kvar att reda ut skademässigt.

”Gläder mig väldigt mycket”

Giorgi Kharaishvili, Robin Söder och nyförvärvet Christian Kouakou är definitivt borta från spel på grund av skador, medan Blåvitt ännu hoppas på André Calisir, Alexander Farnerud, Sargon Abraham och Kristopher Da Graca. Och Jakob Johansson.

– Att han kom tillbaka efter mer eller mindre två år och spelade 90 minuter som mittback är fantastisk, det glädjer mig väldigt mycket, sa Asbaghi efter det mållösa derbyt mot Häcken.

Jakob Johansson (h).
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Jakob Johansson (h).

Saker att glädja sig åt kan IFK Göteborg verkligen behöva nu. På de sex senaste matcherna i allsvenskan har man kryssat i fyra, förlorat två och släppt in nio mål. Att man under säsongen tvingats spela med åtta olika mittbackar har förstås inte ökat stabiliteten i defensiven.

Hittat rätt försvarsformation?

Men kanske hittade IFK-tränaren rätt uppställning mot Häcken, då Jakob Johansen och Kristopher Da Graca bildade mittbackspar, med tidigare mittbacken August Erlingmark som en extremt defensiv mittfältare precis framför. 

– August har spelat många matcher och gjort det väldigt bra. Det var väldigt skönt att ha en sån spelare framför mig när jag själv kom in och gjorde mina första 90 minuter på en väldigt lång tid. Jag fick en väldigt bra support, det är klart det blir enklare då. Vi har en bra känsla inför finalen, säger Johansson. 

Vad betyder det inför den matchen att ni höll nollan mot Häcken?

– Det är klart att det är skönt, oavsett hur matchen såg ut. Det var inga hurrarop i omklädningsrummet, vi ville vinna matchen. Men känslan nu är bättre än efter matchen mot Falkenberg. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.