Landslagsveteranerna: ”Vi fortsätter över EM”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Landslagets veteraner kör vidare i Blågult – om de blir uttagna.

Andreas Granqvist, 34, Sebastian Larsson, 34, Mikael Lustig, 33, och Gustav Svensson, 33, siktar mot EM 2021.

– Jag tror alla vill avsluta med ett mästerskap, säger Larsson.

Inför sommarens EM hade Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Marcus Berg och Mikael Lustig pratat om det som sin avslutning i Blågult.

Men efter att Uefa under tisdagen beslutat att skjuta upp sommarens EM till nästa år, 2021, skjuter även veteranerna sin landslagspensionering på framtiden.

– Det är Janne Andersson som tar ut laget, men min tanke är att avsluta med ett mästerskap. Är jag bara i form och skadefri så vill jag spela EM nästa sommar, säger Andreas Granqvist.

Vill avsluta med mästerskap

Hans landslagskollega Sebastian Larsson ger samma besked till Sportbladet:

– Min tanke var att avsluta med ett fantastiskt mästerskap i sommar. Nu får annat gå före idrotten som blir sekundär i den här situationen. Jag hoppas jag är tillräckligt bra och att jag har motivationen även nästa år så att jag kan få spela EM då, säger AIK-mittfältaren som därmed även öppnar för en förlängning av klubblagskarriären (kontraktet med AIK går ut i höst men det finns ett ytterligare optionsår).

– Jag ser fram mot den här säsongen när den kommer igång. Jag har 1+1 år kvar på avtalet med AIK och känner mig trygg i det. Ska jag spela EM 2021 så måste jag spela fotboll någonstans. Men det är inte bara för mig att bestämma det, AIK måste tycka det också.

Andreas Granqvist säger om landslagsframtiden:

– Jag tror alla ser på det på samma sätt. Det är något väldigt tragiskt och jobbigt som kommit nu. Människors hälsa får gå före. Sedan vill man uppleva och avsluta många fantastiska år i landslaget med ett roligt mästerskap.

Hur påverkas landslagets chanser av att EM flyttas?

– Jag tycker att vi har tagit kliv efter VM. Nu kommer de yngre, nyare spelarna få ännu mer tid att bli bättre och komma in i det. Det gynnar oss – och vi äldre får ett fotbollsår till i bagaget, säger Granqvist till Sportbladet.

Seattleproffset Gustav Svensson, 33:

– Min tanke var att ta en rejäl funderare efter EM i sommar, om jag skulle köra vidare i landslaget eller inte. Då hade jag förmodligen klivit av från hästen.

– Nu blir det ett självklart val att fortsätta, säger Svensson. Det här blir ett ett år när allt bara förskjuts framåt på många sätt.

Till Expressen säger även Gents Mikael Lustig, 33, att han siktar mot EM: ”Jag känner fortfarande att jag kan bidra med mycket och landslaget är fortfarande det roligaste som finns”.

Helt rätt beslut

Janne Andersson:

– Jag kommer ta ett samtal med spelarna som sagt att de skulle sluta och höra hur de ser på framtiden. Men jag kommer även prata med övriga spelare som skulle varit med på landslagssamlingen nu i mars och stämma av läget.

Din reaktion på att EM flyttas fram?

– Jag har sett fram mot EM sedan vi blev klara i höstas. Nu får man längta ett år längre. Givetvis är det ett helt rätt beslut sett till hur det ser ut i världen just nu, säger förbundskaptenen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.