Gerhardsson borde lyfta blicken – oroväckande moln sveper in i virusfart

GÖTEBORG. Lettiska industriarbetare som tvingas stanna hemma, ungerska ungdomar som får för stort ansvar, uppskjutna matcher.

Pandemiska bakslag sätter ramarna för EM-kvalet.

Sverige bländas redan av sommaren 2022, men på damfotbollens bakgård känns mästerskapsglansen svårare att se.

Den här torsdagskvällen skulle Kristīne Giržda varit på plats på Gamla Ullevi för att bryta ner Sveriges offensiv. Lagkompisen Renāte Fedotova skulle sannolikt startat på bänken, men kommit in i andra halvlek för att stressa svenska bollhållare.

Nu är båda två kvar i Riga. Fredag morgon väntar en ny arbetsdag i den lettiska industribranschen.

Det är bara att kavla upp ärmarna och göra jobbet. Fritidsintresset får vänta.

Det är inte inom fotbollen den 27-åriga mittfältaren Giržda och den 23-åriga anfallaren Fedotova tjänar sina pengar. Fotbollen är en hobby, att åka med landslaget en frihet de tar sig under arbetsgivarens överseende och med insikten om att det är värt inkomstbortfallet.

Den här gången blev kalkylen för snål. En resa till Sverige skulle inneburit att arbetsgivaren krävt en karantän på tio dagar utan lön.

Att svenskfödda brittiska, spanska, tyska och för den delen skånska proffs ställs mot små nationer med amatörspelare speglar normalt sett ett differensdilemma inom damfotbollen, men i och med pandemin riskerar de sportsliga förutsättningarna att dra åt än mer olika håll.

Det Ungern som förlorade stort (0-8) mot Sverige i september bestod av flera ungdomar som fick chansen när etablerade spelare drabbats av covid-19. Den nationella fotbollens bredd är smal.

Det är svårt att se att Azerbajdzjans damfotboll tar kliv och anses viktig när matcher i EM-kvalet skjuts på framtiden.

Corona påverkar oss alla, damfotbollen är inget undantag och det slår hårdast mot de redan svaga.

Att US Soccer subventionerar sina landslagsspelare så de får matchning i den brittiska toppfotbollen visar på en styrka och insikt hos världsmästarna som vägrar förkylningshalka efter inför OS.

Flera lettiska spelare har de senare åren fått chans att spela professionellt på Island, Cypern och nu i Tyskland. Men i coronatider då ligaspelet har avstannat och landslagets skyltfönster är en omöjlighet lämnar scouterna sitt nya spaningsområde och drömmar går i kras i samma takt som smitthärden sprids.

Man kan göra som Peter Gerhardsson och inte lyfta blicken mer än att han bländas av den bubbla som omger hans eget landslag.

För svenska förbundskaptenen är fokus under samlingen i Göteborg att vinna matchen mot Lettland med så många mål som möjligt för att öka målskillnaden, vilket kan innebära en EM- biljett i slutskedet.

Att Lettland pandemiförsvagas tackar Gerhardsson mest för. Att de sportsliga förutsättningarna ändras bekymrar honom inte då de är till Sveriges fördel.

Han borde lyfta blicken ändå. Det finns oroväckande moln som sveper in i virusfart.

Att damfotbollen utvecklas i stort gynnar även Sverige på sikt.