Kravet från Lindelöf: ”Handlar om inställning”

Ödesmöte mot Slovenien för att inte åka ur.

Janne Andersson lovar ändringar i startelvan. Victor Nilsson Lindelöf lovar att prata allvar med lagkamraterna.

– Det är en inställningsfråga, säger landslagskaptenen.

I lördags förlorade Sverige med förnedrande 1–4 borta mot Serbien.

Det innebär kniven mot strupen för herrlandslaget som vid förlust mot Slovenien på Friends tisdag kväll åker ur Nations Leagues B-division.

– Vi går in för att vinna, vi måste vinna. Jag vill absolut inte spela i C-divisionen, säger Nilsson Lindelöf om risken att behöva ställas mot ett gäng blåbärslag i kommande upplaga av Nations League 2024–2025.

Förlorade duellerna

Mot Serbien framhöll både spelare och ledare att de svenska spelarna inte räckte till i det fysiska spelet, i duellerna mot hemmalaget.

Det ska inte få upprepas i måste-matchen mot Slovenien lovar Victor Nilsson Lindelöf när Sportbladet frågar om den detaljen.

– Jag kommer snacka med grabbarna om det här. Vi kan absolut inte förlora dueller på samma sätt som vi gjorde mot Serbien. För mig är det en inställningsfråga också. Att gå in 100 i varje duell. Alla måste vara på tårna.

En stund senare låter Emil Forsberg som sin landslagskollega:

– Vi ska inte lägga några fingrar emellan mot Slovenien. Det är bara ut och köra med inställning och mentalitet att ingen ska komma och tro något. Vi möter ett bra lag men vi vet vilka kvaliteter vi har och då handlar det inte bara om det fotbollsmässiga utan även om duellspel, kamp, inställning.

Victor Nilsson Lindelöf.
Victor Nilsson Lindelöf.

Förbundskaptenen Janne Andersson utlovar ändringar mot Slovenien jämfört med den startelva han ställde på benen i Belgrad.

– Ni kommer få se förändringar. Om vi pratar personellt i startelvan så kommer jag göra ändringar, säger Andersson.

Blågult har släppt in tio mål på de fyra senaste Nations League-matcherna och den tidigare klassiskt starka defensiven har sviktat.

Ändrar inte backlinjen?

Ändå antyder Andersson att fyrbackslinjen med Daniel Sundgren, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson kommer få fortsatt förtroende.

– Jag känner ingen oro. Vi ska kunna göra en bra match försvarsmässigt och kanske kunna spela med ett lite liknande lag som senast som har spelat ihop sig lite grand i några av de här positionerna, säger Janne Andersson.

Troligtvis kommer i stället ändringarna på det centrala mittfältet där Jens Cajuste byttes ut i paus mot Serbien och Kristoffer Olsson kom in och avslutade ihop med Mattias Svanberg.

I lördags byttes även startande Viktor Gyökeres tidigt mot Robin Quaison.

Emil Forsberg, Dejan Kulusevski och Viktor Claesson, målskytt senast, finns sannolikt alla tre kvar i startelvan mot Slovenien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.