Erkänner fulspelet: ”Vi ville förvirra Sverige”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

NIZJNIJ NOVGOROD. De sydkoreanska stjärnorna har spelat med 15 (!) olika nummer på tröjorna under VM-förberedelserna.

Nu berättar förbundskaptenen Shin Tae-Yong varför.

– Vi ville förvirra det svenska laget, säger han.

Tidigare under söndagen beskrev Sportbladet om hur Sydkorea på olika sätt manipulerat kring sitt lag för att försvåra för blivande VM-motståndare, främst Sverige, att kartlägga det asiatiska landslaget.

En detalj är tröjnumren på spelarna under vårens landskamper.

De fyra nyckelspelarna Son Heung-Min, Tottenham, Ki Sung-Yeung, Swansea,

Hwang Hee-Chan, RB Salzburg och Lee Jae-Sung, Jeonbuk Motors, har under vårens landskamper spelat med 15 (!) olika nummer på tröjorna.

Erkänner fulspelet

Den sydkoreanske förbundskaptenen Shin Tae-Yong fick vid en presskonferens på VM-arenan i Nizjnij Novgorod unders söndagseftermiddagen snabbt en fråga om det stora antalet olika tröjnummer hos sina spelare av SVT:s reporter.

– Det handlar lite om hur man från europeisk sida ser och känner igen oss. Vi ville helt enkelt förvirra det svenska laget, erkänner den sydkoreanske förbundskaptenen.

En stund senare fick han en uppföljande fråga i ämnet och utvecklade:

– Vi ändrade om bland tröjnumren eftersom vi inte ville visa upp allt för våra motståndare. De mest kända spelarna känner de svenska landslagsledarna igen men bland övriga är det väldigt svårt för västerlänningar att skilja mellan de olika koreanska spelarna, säger Shin Tae-Yong.

Spioner från alla håll

Ytterligare en ingrediens i förmatchen mellan Sverige och Sydkorea, innan lagen verkligen möts på planen, har varit anklagelserna mellan landslagen om att man spionerat på motståndarens stängda träningar.

– Jag tror alla förbundskaptener känner det som att motståndaren spionerar på dem. Men vi gör allt för att vinna våra matcher och få reda på så mycket som möjligt om det andra laget, säger Shin.

Den svenske Sydkoreaspionen Lasse Jacobsson både anklagas och har mer eller mindre medgett att han av ”misstag” såg på en stängd sydkoreansk träning under lägret i Österrike.

Hur upprörd är du över den incidenten?

– Vi hörde talas om att det fanns en svensk spion som hade sett vår träning, men det är en del av jobbet, man vill alltid ta reda på så mycket som det går om motståndaren.

Den sydkoreanske förbundskaptenen menade att han hade en stor fördel jämfört med det svenska laget:

– Ni får se vilken elva jag kommer till spel med i morgon (läs måndag). Men Sverige kan inte dölja den. Jag vet i princip exakt vilka spelare det blir. Det är inget som de har kunnat dölja, säger Shin Tae-Yong.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.