Publicerad:
Uppdaterad:

Damlandslaget tvekar på att göra samma som herrarna

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Herrlandslagets spelare valde att avstå ersättning under samlingen nyligen.

Damlandslaget har inte fattat beslut kring sitt agerande i samband med pågående EM-kval, men pekar på ett gällande avtal.

– Varför skulle vi avstå nu när det varit så icke jämlikt under så många år, säger lagkapten Caroline Seger.

När de svenska herrlandslaget samlades för matcherna mot Frankrike och Portugal nyligen valde de att avstå ersättning.

Detta som en gest mot Svenska fotbollförbundet under pågående pandemi. Uteblivna publikintäkter i stormatcherna slår hårt mot SvFF.

Damlandslaget är i dagarna samlade i Göteborg för EM-kval mot Ungern och sen resa till Island. Enligt lagkapten Caroline Seger har spelarna inte diskuterat ifall de ska avstå ersättning eller inte.

– Vi har inte pratat om det. Som det ser ut nu har vi ett avtal som sträcker sig till hösten, skillnaden var att deras avtal hade gått ut (vid halvårsskiftet red anm) och de skulle diskutera ett nytt avtal.

– Ska vi vända på det så fram till den dagen de här skillnaderna blir lite mindre vill man nästan säga att varför skulle vi avstå nu när det varit så icke jämlikt under så många år? undrar lagkaptenen innan hon påpekar:

– Sen kan man alltid fundera på om det är något som skulle behövas för Svenska fotbollförbundet, men vi har inte tagit de diskussionerna ännu, säger Caroline Seger och påpekar.

– Vi har ett avtal som sträcker sig till i höst.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kosovare Asllani säger däremot att spelarna har diskuterat frågan.

– Vi har diskuterat den frågan.

Vad har ni kommit fram till?

– Den stannar inom laget, men som sagt den är uppe, säger hon.

Ännu så länge inga klara besked, men ser vi till den mer övergripande diskussionen som varit het - och uppe för gransking av Diskrimineringsombudsmannen – kring ersättningarna för dam- och herrlandslagen finns det nu en öppning att samordna diskussionerna mellan lagen.

Ersättningarna vid samlingar och matchpremier är lika, men det skiljer sig stort kring mästerskapsbonusar som grundar sig på vad Fifa respektive Uefa betalar ut.

”Varför titta uppåt”

– Att vi har haft två separata avtal innebär att vi har haft två separata avtal som inte varit jämställda. Skriver vi ett avtal nu kan man gå ut med det och visa det öppet, då finns det ingenting att dölja. Två det ökar möjligheterna att vi kanske närmar oss så det inte blir de enorma skillnaderna. Man pekar på att marknaden styr hela tiden och Fifa och Uefa och jag har varit en av dom som sagt att så funkar det men varför titta uppåt. Det är bättre vi tittar på vad vi själva kan göra i Sverige och tittar på något helt annorlunda som gör att man sätter press, det skulle jag vilja se, säger hon och ger sin syn på hur det skulle kunna se ut i framtiden, berättar Caroline Seger innan hon fortsätter:

– Killarna säger att de inte spelar för pengarna. Damerna säger att de inte spelar för pengar. I damernas värld kanske de här pengarna gör skillnad i livet om vi ska hårddra det. Det mest optimala skulle vara att om alla de pengar som man fick in så kunde en summa delas upp till vad vi behöver; utbildningar, nya planer, ungdomsfotbollen. Och så var där en liten klumpsumma som delades lika i mästerskap. För ingen av oss spelar för pengar, så det är ganska simpelt

Vet ni fortfarande inte vad herrspelarna har?

– Nej.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: