Ny seger – Varberg bästa debutanten på 44 år

Publicerad 2020-07-06

Varbergstränaren Joakim Persson bytte sju spelare i startelvan.

Sedan bytte han in Adama Fofana och inhopparen avgjorde med enda målet mot Kalmar FF.

Efter sex omgångar ligger Varbergs Bois trea i tabellen – som den bästa allsvenska debutanten på 44 år.

Det har svängt friskt om nykomlingen och allsvenska debutanten Varberg i inledningen.

Det gjorde det även under måndagskvällen på Påskbergsvallen, numera Varberg Energi Arena, men mest på grund av vädret. Varberg, även känt som Sveriges surf-centrum, bjöd en vind som gjorde det mycket svårspelat.

Kalmar FF hade ett fint läge när Geir Herrem kom fri men Varbergsmålvakten Stojan Lukic kom ut bra.

Sågade spelet

Robin Tranberg försökte från distans för hemmalaget och lagkamraten Anton Liljenbäck pressade sedan Lucas Hägg-Johansson till en fin parad, men det var 0–0 i paus i vindar som nådde upp till 25 meter i sekunden i byarna.

– Det var en tråkig halvlek. Det är mycket kamp och många långbollar, recenserade Robin Tranberg ärligt i Dplay. Vi får försöka få till två passningar i följd i andra halvlek.

Dplay: Ni får medvind i andra halvlek.

– Medvind? Det känns som det blåser i cirklar, sa Tranberg friskt.

Men det var för Varberg som bollen studsade mest rätt för till slut i den här svårspelade matchen.

Tränaren Joakim Persson som hade bytt sju spelare sedan 0–1-förlusten mot Hammarby – gjorde sitt första byte under matchen i 74:e minuten och det blev matchavgörande.

Skadade Robin Tranberg lämnade planen för hemmalaget och in kom Adama Fofana.

Formstark 40-åring i målet

Fyra minuter senare svarade Fofana för sitt första allsvenska mål när han till slut fick bollen i nät för Varberg efter en trippelchans för hemmalaget.

0–1 för Kalmar FF innebar tredje raka förlusten för Nanne Bergstrands krisande lag.

Segern för hemmalaget betydde i stället att Varbergs Bois så här långt är bästa debutanten i allsvenskan sedan IFK Sundsvall 1976.

– Vi ska fortsätta som vi gjort hittills, säger storspelande Varbergsmålvakten Stojan Lukic. Vi är tippade sist och ska egentligen förlora varje match.

– Vi är nykomlingar, det är naturligt att tippa oss i botten. Vi har gjort något av det och använder det som bränsle, säger veteranen Lukic.